Skoči do osrednje vsebine

Objavljen javni natečaj za izbor kreativne zasnove, po kateri bo izdelana simbolna nagrada zlata čebela

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes objavilo javni natečaj za izbor inovativne, kreativne zasnove in načrta simbolnega predmeta - nagrade Zlata čebela. Odprti, anonimni natečaj naslavlja vse zainteresirane avtorsko, tehnično in organizacijsko usposobljene državljane Republike Slovenije. Strokovna žirija, imenovana s strani ministra dr. Jožeta Podgorška, bo izbrala tri najboljše predloge za izdelavo te nagrade.

Nagrada bo izdelana po najboljšem izbranem predlogu, in bo s strani predsednika Republike Slovenije podeljevana vsako leto ob svetovnem dnevu čebel, za svetovne dosežke na področju čebelarstva.

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična | Avtor: Beekeepers Association of Slovenia

Odziv na javni natečaj pričakujemo od likovnih umetnikov, oblikovalcev, arhitektov, kiparjev, drugih zainteresiranih avtorjev, pravnih oseb in/ali skupin avtorjev. Pomembno je, da vloga sledi opisanim izhodiščem v razpisni dokumentaciji, z izvirnim predlogom za izdelavo vrhunskega, kakovostnega in funkcionalno oblikovanega predmeta. Oblika nagrade, kot najvišje priznanje na področju čebelarstva na svetu, naj odraža prepoznavanje in simbolnost opraševalcev, čebelarstva, varovanja okolja in sožitja človeka z naravo.

Poleg mednarodne vrednosti mora nagrada predstavljati tudi vrhunsko simbolno vrednost tako za prejemnika nagrade, kot za Republiko Slovenijo, ki jo podeljuje. Naj bo časovno univerzalna in mednarodno sprejemljiva za vse potencialne nagrajence iz različnih držav sveta.

Ime nagrade Zlata čebela naj prijavitelje na natečaj ne omejuje – izbira oblike in materiala, iz katerega bo nagrada, je prepuščena avtorjem.

Presojo odličnosti in interpretativnosti podane kreativne zasnove bo izvedla Strokovna žirija, v katero so poleg predstavnika Ministrstva za kmetijstvo,  gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter Čebelarske zveze Slovenije (pobudnice projekta svetovni dan čebel), vključeni priznani strokovnjaki s področja oblikovanja, marketinga in komuniciranja.

V razpisni dokumentaciji, objavljeni na portalu javnih naročil, so navedeni kriteriji, pa tudi merila ocenjevanja. Rok za posredovanje vlog je 22. februar 2021.

Izmed vseh pravočasno prispelih vlog bo Strokovna žirija izbrala tri najboljše predloge kreativne zasnove in načrta. S prvo izbranim vlagateljem, ki bo po merilih prejel največ točk, bo MKGP sklenil pogodbo za izdelavo nagrade.

MKGP poziva vse zainteresirane naj se odzovejo na natečaj in s tem prispevajo k prepoznavnosti Slovenije, njenih naporov za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev, varovanje okolja in sožitja človeka z naravo oziroma doseganju ciljev svetovnega dne čebel.