Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. decembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 17. 12. 2020 opravljenih 5.862 testiranj in potrjenih 1.512 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,8 odstoten (enak kot dan prej). V bolnišnicah zdravijo 1.212 bolnikov s COVID-19, od tega 207 na intenzivni negi, 19 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 41 oseb s COVID-19, od marca skupaj 2.274.

V vrhu po 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ostajajo Posavska, Jugovzhodna Slovenija in Pomurska statistična regija.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 18. 12. 2020 vključenih 1.357 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 311 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Sodeloval je na videokonferenci poveljnika CZ za Zahodno Štajersko s poveljniki občinskih štabov CZ.

Služba za podporo Štabu CZ RS je pripravila opomnik o vključenosti Rdečega križa Slovenije v aktivnosti za omejitev širjenja epidemije med 1. in 2. valom.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.16 je na poti od Robe proti Srnjaku, na pobočju nad Kranjsko Goro, pohodnika nenadoma obšla slabost. Reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Kranjska Gora so na kraju oskrbeli obolelo osebo in jo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Kranjska Gora.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 10.25 si je v podjetju Lama v Dekanih v občini Koper delavec poškodoval roko. Poškodovanca so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

  

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ptuj

Ob 9.00 se je nadaljevala iskalna akcija pogrešane osebe od 12. decembra 2020, na območju občin Ptuj in Destrnik. V akciji iskanja so poleg policije sodelovali gasilci Prostovoljnih gasilskih enot (PGD) Destrnik, Desenci in Spodnji Velovlek ter vodniki reševalnih psov Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Podravske regije in Skupine za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS). Pogrešane osebe niso našli.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.08 se je na območju Grintovca pričela iskalna akcija zaradi pogrešanega planinca. Aktivirani so bili pripadniki reševalnih postaj GRS Kamnik ter Kranj in z obeh straneh pregledali območje Grintovca. Okoli polnoči so se zaradi zimskih razmer in sneženja odločili sestopiti in z iskanjem nadaljevati v soboto, 19. decembra.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.15 je na avtocesti Drnovo–Obrežje v kraju Obrežje, občina Brežice, prišlo do naleta treh osebnih vozil. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi pri nakladanju vozil. V nesreči je bilo poškodovanih sedem oseb, ki so jih reševalci NMP Brežice na kraju oskrbeli in enega od njih prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Ob 12.58 sta na Zdolski cesti v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili pomoč reševalcem NMP. Dežurni reševalci NMP Krško so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.46 sta na Kidričevi cesti v Celju trčila osebno vozilo in kolesar. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenega kolesarja in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Ob 20.29 so na avtocesti, smer Lopata–Arja vas v občini Celje, trčili dve osebni in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci PGE Celje in zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Ob 21.27 je v naselju Nizka, občina Rečica ob Savinji, osebno vozilo trčilo v drevo in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator in posipali razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi. Reševalci NMP Mozirje so poškodovanega oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.21 sta na hitri cesti Vipava–Razdrto trčila kombinirano in tovorno vozil. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so odklopili akumulator ter zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih.

  

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 3.48 se je na Cesti krških žrtev v Krškem v stanovanjskem objektu zaradi stika na električni napeljavi kadilo iz kuhinjske nape. Gasilci PGE Krško so izklopili napajanje, pregledali prostor s termovizijsko kamero in ga nato prezračili.

Izpostava Celje

Ob 3.57 je na Industrijski cesti v Slovenskih Konjicah zagorela paleta z žagovino v industrijski hali. Zaposleni so gorečo paleto z žagovino delno pogasili in odstranili iz objekta pred prihodom gasilcev PGD Slovenske Konjice, ki so nato požar dokončno pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Koper

Ob 21.45 je ob ulici Ladjedelniška reber v Piranu gorela vrtna lopa. Ogenj, ki je v celoti uničil lopo, so pogasili gasilci PGD Piran in gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.38 je v naselju Mala vas pri Grosupljem zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Št. Jurij, Ponova vas in Škocjan so požar pogasili in prezračili prostore.

Ob 23.47 so v Češeniški ulici v naselju Dob, občina Domžale, poleg brunarice in rastlinjaka gorele PVC podložne plošče miz iz rastlinjaka. Požar je pričel gasiti očividec in pri tem utrpel opekline po obeh nogah. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, pregledali okolico in nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP Domžale so poškodovanca oskrbeli na kraju dogodka in ga prepeljali v bolnišnico. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti. Nastala je večja gmotna škoda na mizah rastlinjaka, poškodovan pa je tudi manjši del PVC folije rastlinjaka.

Ob 23.54 je ob Obvozni cesti v Ljubljani gorela vrtna lopa v velikosti 3 x 5 metrov. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ježica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, pogasili požar ter pregledali okolico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.14 je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše v kraju Srednja Bistrica, občina Črenšovci. Posredovali so gasilci PGD Srednja Bistrica in Črenšovci in pogasili goreče saje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.13 je v naselju Preserje v občini Nova Gorica zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar, ki je povzročil samo materialno škodo, so pogasili gasilci PGD Dornberk in gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 2.38 so v Splavarski ulici v Vuzenici v pomožnem objektu stanovanjske hiše zagorela drva. Požar, ki je povzročil samo materialno škodo, so pogasili gasilci PGD Vuzenica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 11.55 so opazili onesnaženje na gladini morja v Kopru. Aktivirana je bila posadka Službe za varovanje obalnega morja, ki je s plovilom opravila ogled morja pred Ankaranom in ugotovila, da gre za tanek sloj premogovega prahu.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.02 je opazil krajan v Borovnici v potoku Borovniščica ob parkirišču pokopališča rdeč penast madež v dolžini okoli 50 metrov. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Borovnica, ki so na namestili pivnike ter opravili analizo ph vrednosti vode, ki pa ni pokazala povečanih odstopanj. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.09 je gozdar v gozdu v bližini Bask, občina Nova Gorica, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila dve topovski granati kalibra 75 mm, mase po 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarni najdbi sta do uničenja odpeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.15 so v Globokem, občina Laško, gasilci PGD Rimske Toplice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP in policistom.

Ob 11.59 so gasilci PGD Velenje posredovali na Kardeljevem trgu v Velenju, kjer so s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 13.00 so posredovali gasilci GARS Kranj na Cesti 1. maja v Kranju, kjer se je v stanovanjskem bloku ustavilo dvigalo. Iz okvarjenega dvigala so rešili eno osebo, dvigalo izklopili in obvestili pristojni servis.

Ob 13.23 so posredovali gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj v Zoisovi ulici v Kranju, kjer so v stanovanjskem bloku iz okvarjenega dvigala rešili osebo, dvigalo izklopili in obvestili pristojni servis.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.20 so gasilci PGD Trbovlje mesto na Opekarni v Trbovljah v stolpnici iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili osebo.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/