Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice mag. Lilijane Kozlovič z nemško in portugalsko ministrico za pravosodje v okviru tria predsedovanja Svetu EU

Ob koncu nemškega predsedovanja Svetu EU je potekalo virtualno neformalno srečanje predsedujočega tria ministric za pravosodje.

Nemška ministrica za pravosodje Christine Lambrecht je s portugalsko in slovensko kolegico govorila o rezultatih nemškega predsedovanja in o načrtih portugalskega ter slovenskega predsedovanja, ki si bosta sledili v prvi in drugi polovici leta 2021. Nemško predsedstvo se je osredotočalo na področje vladavine prava, boj proti sovražnemu govoru na spletu ter varstvo človekovih pravic, portugalska ministrica Francisca Van Dunem pa je napovedala, da bo v svojem predsedovanju izpostavila predvsem področja zagotavljanja zaščite žrtev in ranljivih odraslih ter nadaljevala delo na področju digitalizacije pravosodja.

Ministrica Kozlovič je napovedala, da si bomo tudi v okviru slovenskega predsedovanja prizadevali za prednostno obravnavo boja proti sovražnemu govoru in zločinom iz sovraštva ter urejanju področja umetne inteligence, poleg tega bomo nadaljevali delo nemških in portugalskih kolegov na področju vladavine prava, pristopa EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah in digitalizacije pravosodja.

Ministrice so se strinjale, da kljub izzivom pandemije v triu izjemno dobro sodelujemo in se poslovile v upanju, da bo kmalu možno izvesti srečanja tudi v fizični obliki.