Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra Logarja z generalno sekretarko Sveta za regionalno sodelovanje Bregu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je preko avdio-video konference srečal z generalno sekretarko Sveta za regionalno sodelovanje (RCC) dr. Majlindo Bregu. Minister dr. Logar je izrazil priznanje Svetu za regionalno sodelovanje za izjemen prispevek k neoviranemu pretoku zdravil, medicinske opreme in hrane v času pandemije po t. i. zelenih koridorjih. Pobuda zelenih koridorjev (Green Lanes) je dokazala in okrepila vlogo Sveta kot kontaktne točke učinkovitega regionalnega sodelovanja.
pred kamero

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta izmenjala mnenja glede delovanja Sveta (Regional Cooperation Council), ki postaja vse močnejša regionalna organizacija z velikimi ambicijami po razširitvi svojega delovanja in preobrazbi v mednarodno organizacijo.

Strinjala sta se, da mora regija nadoknaditi in hitro premostiti gospodarsko razvojno vrzel s preostalo Evropo ter postati odporna, prilagodljiva in zmožna povezovanja z gospodarskimi koridorji Evropske unije. Gospodarski in investicijski načrt je korak v pravo smer. Minister dr. Logar je pri tem posebno pozornost namenil zeleni agendi.

Minister dr. Logar je izrazil podporo odločni in aktivni politiki Evropske unije do regije. Unija mora po ministrovih besedah ostati osredotočena na ključna vprašanja, da bodo lahko države Zahodnega Balkana in celotna regija uresničile svojo evropsko perspektivo.

Minister dr. Logar je sogovornici predstavil projekt digitalizacije skupnih arhivov nekdanje Jugoslavije, ki je tesno povezan z izboljšanjem regionalnega sodelovanja in sprave v regiji. Projekt predstavlja konkreten primer regionalnega sodelovanja in bi lahko pripomogel k vzpostavljanju zaupanja za reševanje drugih vprašanj iz preteklosti.

Teme pogovora so zajemale tudi sodelovanje Sveta za regionalno sodelovanje z udeleženkami Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (South-East European Cooperation Process - SEECP) in Berlinski proces z zaključki iz Sofije, na katerem so voditelji izmenjali mnenja glede regionalnega sodelovanja in njegove povezave s procesom integracije regije Zahodnega Balkana v Evropsko unijo.