Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec podpisal Memorandum o soglasju v zvezi z gradnjo Potniškega centra Ljubljana

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je z ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom, predsednikom uprave OTP banke dr. Sándorjem Csányijem, županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem, generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom in direktorjem družbe SŽ – Infrastruktura Matjažem Kranjcem podpisal Memorandum o soglasju v zvezi z gradnjo Potniškega centra Ljubljana. Memorandum ureja sodelovanje pri bistvenih vprašanjih, povezanih s pristopom k projektu in učinkovitim izvajanjem projekta. S strani Ministrstva za infrastrukturo projekt vodi in koordinira državni sekretar Blaž Košorok.

Minister Vrtovec podpisal Memorandum o soglasju v zvezi z gradnjo Potniškega centra Ljubljana | Avtor: MZI

»Cilj je izvesti  projekt v čim krajšem možnem času, stroškovno učinkovito in pregledno. Ljubljana na ta pomemben projekt čaka že kar 18 let. Ob prevzemu ministrstva je ta projekt čakal v predalu, vlagatelj je bil tik pred tem, da zapusti Slovenijo, tudi zaradi naše počasnosti v preteklosti. Zelo sem zadovoljen, da smo uspeli prepričati tako resnega in zanesljivega vlagatelja, kot je OTP banka, da je projekt izgradnje Potniškega centra Ljubljana vreden podpore«, je bil ob podpisu jasen minister Vrtovec.

Po besedah ministra je Vlada Republike Slovenije s ponovno oživitvijo projekta pokazala, da misli resno, ko poudarja pomembnost tujih investicij. »Tuje investicije namreč zagotavljajo odpiranje nujno potrebnih novih delovnih mest, prinašajo sveža sredstva in tako omogočajo nadaljnji razvoj lokalnih skupnosti in celotne države. Ljubljana si zasluži moderno avtobusno in železniško postajo, ki Ljubljani in Sloveniji ne bo več v sramoto, temveč v ponos«, je dejal minister Jernej Vrtovec.

Projekt Potniškega centra Ljubljana obsega 3 dele:  

- Izgradnja nove železniške postaje in pripadajoče tirne infrastrukture ter peronov – za gradnjo in financiranje je odgovorna Direkcija za infrastrukturo Republike Slovenije

- Izgradnja nove avtobusne postaje s parkirno hišo nad avtobusno postajo – investitor so Slovenske železnice

- komercialni del, ki obsega trgovsko in zabaviščno središče, poslovno stavbo in hotel – investitor je družba Mendota Invest, ki jo je ustanovila madžarska OTP banka.

Mestna občina Ljubljana bo razvijala javni del infrastrukture skladno z načrtom javne infrastrukture, ki se nanaša na sprejet prostorski načrt (zazidalni načrt) in financirala na podlagi plačila komunalnega prispevka s strani vsakega od investitorjev.

Celoten projekt je ocenjen na 387,8 milijona evrov. Država bo prispevala 109.8, del javne železniške infrastrukture bo sofinanciran z evropskimi sredstvi, Slovenske železnice bodo prispevale 28, zasebni investitor družba Mendota Invest pa bo prispevala 250 milijonov evrov. Zaradi strateške pomembnosti in z namenom popolne uskladitve in pravočasnega končanja je vlada izgradnjo Potniškega centra Ljubljana uvrstila med prednostne strateške projekte. S to odločitvijo je bilo doseženo, da bodo glede na odločitev vlade o statusu prednostnih projektov vse investicije deležne hitrega postopka, ki bo zagotovil učinkovit in uspešen zaključek, vključujoč gradbena dovoljenja, zadevno dokumentacijo in upravno odločanje.