Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar v Haagu z generalnim direktorjem Organizacije za prepoved kemičnega orožja Ariasom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar se je danes srečal z generalnim direktorjem Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) Fernandom Ariasom. Gre za prvi obisk slovenskega zunanjega ministra na sedežu organizacije. Sogovornika sta večji del pogovora namenila oceni globalnega napredka pri implementaciji Konvencije o prepovedi kemičnega orožja (CWC) ter pregledu sodelovanja med Slovenijo in OPCW, posebej v luči prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021.
fototermin pred zastavami

Minister dr. Anže Logar in generalni sekretar Organizacije za prepoved kemičnega orožja Fernando Arias | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister dr. Logar je izrazil zaskrbljenost zaradi ponovnega pojava primerov prepovedane uporabe kemičnih agentov v zadnjih letih ter izpostavil pomen zagotovitve odgovornosti za takšne zlorabe. Zagotovil je trdno podporo Slovenije, kot sodelujoče države v okviru Mednarodnega partnerstva proti nekaznovanju uporabe kemičnega orožja, naporom za identifikacijo odgovornih za uporabo kemičnega orožja v Siriji. Minister je posebej pozdravil delo Skupine za preiskovanje in identifikacijo, ki je bila vzpostavljena v okviru OPCW.

Minister dr. Logar je izrazil zaupanje Slovenije v strokovnost, profesionalnost in nepristranskost Tehničnega sekretariata OPCW pod vodstvom generalnega direktorja Ariasa. Sogovorniku je čestital za predano delo, ki ga s svojimi sodelavci izvaja kljub zahtevnim razmeram, ki so nastale kot posledica pandemije covida-19. Minister dr. Logar je tudi pozdravil načrt glede vzpostavitve novega Centra za kemijo in tehnologijo, ki ga je slovenska stran podprla s finančnim prispevkom.

Generalni direktor Arais se je zahvalil Sloveniji za njeno podporo delu OPCW. Označil jo je kot pomembnega partnerja pri ohranjanju mednarodnega konsenza proti uporabi kemičnega orožja. Izrazil je pričakovanje za nadaljevanje tesnega sodelovanja, s ciljem oblikovanja učinkovitih ukrepov v korist mednarodnemu miru in varnosti. Generalni direktor OPCW je v okviru pogovora predstavil tudi ključne aktivnosti Organizacije za prepoved kemičnega orožja pri naslavljanju izzivov za uresničitev sveta brez kemičnega orožja.

Slovenija je aktivna članica OPCW od uveljavitve Konvencije leta 1997. Glavni namen Konvencije je uničenje vseh zalog kemičnega orožja in učinkovita preprečitev izdelave novega takšnega orožja. Organizacija je vzpostavila posebni verifikacijski mehanizem, ki z inšpekcijami po državah članicah nadzira izvajanje Konvencije. Zaradi svojih aktivnosti v Siriji je OPCW leta 2013 prejela Nobelovo nagrado za mir.