Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalnih direktorjev za evropske zadeve Slovenije in Avstrije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je danes preko avdio-video povezave opravila konzultacije z generalnim direktorjem za Evropsko unijo in gospodarstvo na avstrijskem ministrstvu za Evropo in mednarodne zadeve Andreasom Riecknom. Govorila sta o bilateralnem sodelovanju, izmenjala informacije o aktualnem stanju v obeh državah v zvezi z zajezitvijo širjenja pandemije covida-19 ter o aktualnih temah v okviru EU.
pred računalnikom

Barbara Sušnik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad prijateljskimi odnosi in rednim političnim dialogom med državama, v tem okviru sta omenila tudi Leto sosedskega dialoga. Izrazila sta zadovoljstvo z dobrim gospodarskim sodelovanjem, pri tem pa sta poudarila potrebo po pomoči pri okrevanju gospodarstva po aktualni krizi.

Generalna direktorica Sušnik in generalni direktor Riecken sta poudarila pomen in prispevek slovenske narodne skupnosti v Avstriji k tesnim odnosom med državama. Generalna direktorica je izpostavila aktualna vprašanja slovenske narodne skupnosti v Avstriji, zlasti potrebo po sistemskih rešitvah za ureditev statusa manjšinskih medijev in za dvojezično šolstvo.

Generalna direktorja sta razpravljala o trenutnih epidemioloških razmerah v obeh državah in soseščini, o sproščanju ukrepov v zvezi s covidom-19 ter o aktivnostih na ravni EU za koordiniranje in sodelovanje pri soočanju s posledicami epidemije.

Pozornost sta namenila tudi večletnemu finančnemu okviru EU in Skladu za okrevanje, pri čemer sta pozdravila nedavno sprejet kompromis, ki omogoča sprejem celotnega paketa in se zavzela za njegovo čimprejšnjo implementacijo. Sogovornika sta govorila še o prihodnosti Evrope, vladavini prava in migracijah ter izmenjala stališča glede pomena približevanja držav Zahodnega Balkana Evropski uniji.

Generalna direktorica Sušnik je sogovorniku predstavila prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021.