Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. Decembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 13. 12. 2020 opravljenih 1.679 testiranj in potrjenih 431 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,67 odstoten, kar je manj kot dan prej (31,34). V bolnišnicah se zdravi 1.320 bolnikov, od tega jih 208 potrebuje intenzivno nego, 48 jih je bilo odpuščenih. Umrlo je 44 oseb, od marca skupaj že 2.107.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 14. 12. 2020 vključenih 1369 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 362 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v občinah oziroma regijah. Poteka tudi razporejanje dodatnih prostovoljcev v posebno evidenco prostovoljcev ter njihovo aktivno vključevanje v pomoči potrebne organizacije, prav tako pa poteka dopolnjevanje zalog zaščitnih sredstev in razkužil na občinskem nivoju.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci na terenu preverjajo spoštovanje veljavnih ukrepov. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti ter psihosocialno pomoč na posebej za to vzpostavljenih telefonskih številkah. Spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih ter jim pomagajo pri vzpostavljanju rdečih con. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V vrhu po 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ostajajo Posavska, Pomurska in Jugovzhodna statistična regija..

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.27 je na cesto Vuhred–Ribnica na Pohorju v občini Radlje ob Dravi zdrsnil manjši zemeljski plaz. Delavci Cestnega podjetja (CP) so odstranili naneslo kamenje in zemljino ter odstranili tri drevesa, ki so ogrožala promet.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 10.39 je pri obnavljanju hiše Pod Stražo na Bledu, delavec padel skozi strop. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bled so nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP), ki so poškodovanca prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.26 si je v podjetju Paradajz v naselju Renkovci v občini delavec poškodoval roko. Posredovali so reševalci NMP Lendava in ponesrečenega prepeljali v SB Murska Sobota. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.45 se je nadaljevala iskalna akcija pogrešane osebe na reki Savi med Hidroelektrarno Medvode in Kajak kanu klubom Skok v Tacnu. Posredovali so gasilci PGD Zgornje Pirniče in Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so s čolnom preiskali območje med visečim mostom Medno–Vikrče in tacenskimi brzicami. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.32 je na cesti Marija Reka–Trbovlje v občini Prebold, voznik osebnega vozila izgubil oblast na vozilom in trčil v brežino. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, ter nudili pomoč reševalcem NMP Žalec in Celje pri iznosu poškodovane osebe do reševalnega vozila s katerim je bila prepeljana v SB Celje.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.36 so v Šeščah, občina Prebold, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Šešče in Prebold, ki so očistili dimnik in pregledali prostore.

Izpostava Kranj

Ob 20.12 je zagorelo v poslovnem objektu na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah. Manjši požar so na kraju pogasili zaposleni, gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so preventivno pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.49 je v naselju Vinje, občina Dol pri Ljubljani, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Požar je nastal zaradi okvare na notranji enoti toplotne črpalke. Gasilci PGD Vinje so pogasili goreče kartone okoli črpalke. Grelna enota je uničena, kot tudi električna instalacija.

Ob 20.02 je ob Cesti na Mesarico v Ljubljani v vrtičkarskem naselju gorela lesena vrtna lopa z nadstreškom na površini okoli 6 x 7 metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so razsvetljevali kraj dogodka, požar pogasili, iznesli plinsko jeklenko in jo ohladili ter razkopali in z vodo prelili požarišče. Lopa je uničena.

Ob 23.30 so v Sadinji vasi v občini Ljubljana v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro, ki so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo, odkrili del strehe ob dimniku ter pregledali in pogasili tleče dele ostrešja. O dogodku je bila obveščena policija.

Izpostava Maribor

Ob 9.47 je zagorelo v leseni vrtni uti velikosti 18 kvadratnih metrov v naselju Križni Vrh v občini Slovenska Bistrica. Požar, ki je objekt uničil so pogasili gasilci PGD Laporje in Videž.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.06 so gasilci PGD Rut - Grant posredovali v naselju Rut v občini Tolmin, kjer so pogasili goreče saje v dimniku stanovanjske hiše.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.14 so v naselju Gortina, občina Muta v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Muta so pogasili goreče saje v dimniku in do sanacije dimnika prepovedali kurjenje.

Ob 18.06 je v Mušeniku v občini Črna na Koroškem zagorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta. Požar, ki je zajel kuhinjo in hodnik v velikosti 40 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Črna na Koroškem. Objekt so prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Zaradi posledic požara je eni osebi lokalna skupnost  zagotovila začasno nastanitev.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 0.50 so Na Gmajni v občini Vitanje goreli komunalni zabojniki. Gasilci PGD Vitanje so ogenj pogasili ter pregledali okolico.           

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.41 so v Kidričevi ulici v Kanalu, gasilci PGD Kanal pogasili požar v zabojniku za komunalne odpadke.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 16.10 je bilo v kanalu Fazan v Luciji, občina Piran, opaziti onesnaženje neznanega izvora. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so na kraju dogodka ugotovili, da gre za manjše razlitje. Z baražo so zajezili iztekanje snovi iz cevi za meteorne vode, pristojni podjetja Okolje Piran pa je s čepom zaprl dotok v kanal. Obveščena je bila policija in Vodnogospodarsko podjetje Drava.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.43 sta v Grgarju, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 5,5 kilogramov francoske, izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja odpeljala v primerno skladišče.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.44 je v naselju Lehen v občini Podvelka prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo, kjer je brez elektrike ostalo15 odjemalcev. Napako so odpravili dežurni delavci Elektra Maribor.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.03 so gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v Pucovi ulici v Celju in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Koper

Ob 16.31 so gasilci PGD Pobegi - Čežarji na Cesti na Markovec v Kopru nudili pomoč pri pranju cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.25 so v Podgorski ulici, občina Kočevje, gasilci PGD Kočevje, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Kočevje so osebo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 17.55 se je v naselju Sveta Ana v Slovenskih Goricah, občina Sveta Ana, na prostem močno segreval kup koruze in ječmena. Gasilci PGD Sveta Ana so kup prekopali in ohladili z vodo ter celotno zadevo pregledali s termovizijsko kamero.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/