Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na 19. zasedanju Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta o pomenu boja proti nekaznovanosti

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je sodeloval na splošni razpravi v okviru 19. zasedanja Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča. Izrazil je močno podporo neodvisnemu in nepristranskemu delu sodišča in prizadevanjem mednarodne skupnosti za odpravo nekaznovanosti za mednarodna hudodelstva. Poudaril je pomen spodbujanja vzajemnega zaupanja in dialoga med vsemi deležniki za krepitev mednarodnega miru in varnosti.
Državni sekretar Gašper Dovžan

Državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar Dovžan je poudaril nujnost polnega sodelovanja držav pogodbenic z Mednarodnim kazenskim sodiščem in potrebo po implementaciji priporočil neodvisnega strokovnega pregleda delovanja Mednarodnega kazenskega sodišča in sistema Rimskega statuta.

Državni sekretar je izrazil podporo mandatu Skrbniškega sklada Mednarodnega kazenskega sodišča za žrtve, v katerega Slovenija redno prispeva. Slovenija tudi podpira pobude, katerih cilj je opredelitev in natančnejše razumevanje vseh oblik spolnega nasilja ter razvoj in krepitev mednarodnega kazenskega prava, politik ter praks na tem področju.

Ob tej priložnosti je državni sekretar Dovžan poudaril naraščanje podpore pobudi Slovenije, Argentine, Belgije, Mongolije, Nizozemske in Senegala za sprejem mednarodne pogodbe o medsebojni pravni pomoči in izročitvah za pregon genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev pred nacionalnimi sodišči. Namen t.i. MLA pobude je zmanjševanje pravnih praznin v mednarodnem kazenskem pravosodju.

Zasedanje Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta bo letos izjemoma potekalo v dveh delih, predvidoma od 14. do 16. decembra v Haagu ter od 17. do 23. decembra v New Yorku. Države pogodbenice bodo sprejele vrsto pomembnih odločitev za prihodnje delovanje sodišča. Med drugim bodo sprejele odločitev o mehanizmu za implementacijo priporočil neodvisnega strokovnega pregleda, namenjenih učinkovitejšemu delovanju sodišča in celotnega sistema Rimskega statuta. Na dnevnem redu bodo tudi volitve novega tožilca in šest novih sodnikov Mednarodnega kazenskega sodišča ter novega predsednika in članov Urada Skupščine sodišča.