Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. decembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 12. 12. 2020 opravljenih 2.648 testiranj in potrjenih 830 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 31,34 odstoten, kar je več kot dan prej (28,46). V bolnišnicah se zdravi 1.315 bolnikov, od tega jih 201 potrebuje intenzivno nego, 52 jih je bilo odpuščenih. Umrlo je 22 oseb, od marca skupaj že 2.063.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 13. 12. 2020 vključenih 564 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 54 pripadnikov humanitarnih organizacij. Podrobnejši podatki so v spodnjih preglednicah.

2.poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v občinah oziroma regijah.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci na terenu preverjajo spoštovanje veljavnih ukrepov. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS) in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti ter psihosocialno pomoč na posebej za to vzpostavljenih telefonskih številkah. Spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih ter jim pomagajo pri vzpostavljanju rdečih con. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V vrhu po 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ostajajo Posavska, Pomurska in Jugovzhodna statistična regija.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

 

Potres

Ob 13.26 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Mirna, 79 km zahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Opatjega sela.

Iskanje pogrešane osebe

Ob 10.00 je na območju naselja Levanjci v občini Destrnik potekala iskalna akcija za pogrešano osebo, v kateri so sodelovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Desenci, Destrnik in lovci Lovskega društva (LD) Destrnik. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 10.03 je na Donački gori v občini Rogatec na pohodnico padla veja in jo poškodovala. Gasilci PGD Donačka gora in Rogatec so poškodovanki nudili prvo pomoč, reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje pa so jo dokončno oskrbeli in pripravili za helikopterski transport. Helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah in GRS Celje so poškodovanko z vitlom potegnili v helikopter in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.17 se je na Cesti na Drenik v naselju Pijava Gorica, občina Škofljica, otrok po glavi poparil z vročo špinačo. Gasilci PGD Pijava Gorica in Škofljica so otroku nudili prvo pomoč ob opeklinah do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Reševalci so otroka dokončno oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.25 je med naseljema Beltinci in Ižakovci, občina Beltinci, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča, se prevrnil in ostal ukleščen v vozilu. Iz vozila so ga s tehničnim posegom rešili gasilci PGD Murska Sobota, ki še razsvetljevali kraj dogodka ter pomagali reševalcem Prehospitalne enote (PHE) Murska Sobota in policistom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.51 je na regionalni cesti Čepovan–Lokve, občina Nova Gorica, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča in pristalo v snegu. Gasilci PGD Čepovan so s tehničnim posegom avto izvlekli nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 20.35 se je na Tovarniški ulici v Kidričevem,  osebno vozilo zaletelo v drevo. Gasilci PGD Ptuj so odklopili akumulator, zavarovali kraj nesreče in oskrbeli poškodovano osebo.

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.07 so v naselju Volarje, občina Tolmin, gasilci PGD Tolmin pogasili tleče saje v dimniku stanovanjske hiše, delno očistili dimno tuljavo ter dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.15 so v Lastovčah, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so nadzorovali izgorevanje saj ter pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

Ob 18.14 je v Hrvaškem Brodu, občina Šentjernej, gorel zidani gospodarski objekt velikosti osem krat štiri metre. Ogenj je v celoti uničil ostrešje objekta, v njem je zgorelo tudi nekaj sena in razno električno orodje. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjernej, Groblje in Gorenje Vrhpolje.    

Izpostava Postojna

Ob 15.00 so v naselju Hrenovice, občina Postojna, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Studenec so goreče saje pogasili, dimnik deloma očistili, preventivno pregledali del ostrešja objekta ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 17.35 so v Kamni gorici, občina Cerknica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Cerknica so pogasili požar, ki je poškodoval kvadratni meter ostrešja, opravili pregled s termovizijsko kamero in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Ptuj

Ob 16.52 so v vasi Majšperk Breg, občina Majšperk, zagorele saje v dimniku večstanovanjske hiše. Gasilci PGD Majšperk Breg in Majšperk so varovali dimnik do izgoretja saj, očistili kurišče ter s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.08 je v naselju Bodrež, občina Kanal, občan pri izkopu naletel na topovsko granato kalibra 149 mm, mase 32,5 kg, italijanske izdelave, iz obdobja I. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Ob 13.48 so nad naseljem Oševljek, občina Renče-Vogrsko, pri urejanju vinograda naleteli na topovsko granato kalibra 105 milimetrov, mase 13,8 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.33 so v večstanovanjskem objektu na Cesti na Roglo v Zrečah gasilci PGD Zreče iz okvarjenega dvigala rešili občanko.

Izpostava Kranj

Ob 13.21 so v stanovanju na Cesti Jaka Platiše v Kranju dalj časa pogrešali starejšo osebo. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom omogočili vstop reševalcem NMP Kranj, nudili pomoč pri reanimaciji in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.28 je iz stanovanja na Ulici XXXI. divizije v Kranju starejša oseba klicala na pomoč. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem NMP Kranj dostop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.04 sta se na lokalno cesto med Dobom in Gorjušo, občina Domžale, padli drevesi. Gasilci CZR Domžale so drevesi razžagali in spravili s ceste, cestna služba pa je očistila cestišče.

Ob 20.50 so na Tržaški cesti v Ljubljani, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, s tehničnim posegom ob prisotnosti policije odprli vhodna vrata stanovanja v katerem je bila mrtva osebo. Na kraju so bili prisotni tudi reševalci.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.58 se je v naselju Zgornji Razbor, občina Slovenj Gradec, na lokalno cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Podgorje so drevo razžagali in odstranili.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/