Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska bo z ARSO sodelovala pri prenovi objekta na Kredarici

V petek, 11. decembra, sta načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) brigadir Robert Glavaš in generalni direktor Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) Iztok Slatinšek podpisala pismo o nameri sodelovanja pri prenovi in ureditvi objekta na Kredarici.

V letošnjem letu je ARSO začel projekt nadgradnje sistema za opozarjanje in osveščanje na vremensko pogojene izredne razmere in prilagajanje nanje v spremenjenem podnebju. Projekt vključuje tudi obnovo, posodobitev in preureditev prostorov na Kredarici. 

Zaradi pomena meteorološke postaje na Kredarici se je Slovenska vojska leta 2005 vključila v meteorološka opazovanja na nadmorski višini 2515 metrov. SV in ARSO sta takrat podpisala sporazum o spremljanju vremena, strukture snega in plazov v visokogorju, na podlagi katerega SV zagotavlja štiri meteorološke opazovalce, skrbi za helikoptersko oskrbo meteorološke postaje in prevoz meteorologov ob menjavah, ki so navadno vsakih deset dni. Posadke helikopterjev dostavljajo na Kredarico tudi osnovna živila, plin, kurilno olje in druge nujne potrebščine. Na Kredarici vremenske razmere hkrati spremljata dva meteorologa, eden iz ARSO in drugi iz sestave SV.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in generalni direktor Agencije Republike Slovenije za okolje Iztok Slatinšek pri podpisovanju pisma o nameri sodelovanja pri prenovi in ureditvi objekta na Kredarici.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in generalni direktor Agencije Republike Slovenije za okolje Iztok Slatinšek pri podpisovanju pisma o nameri sodelovanja pri prenovi in ureditvi objekta na Kredarici. | Avtor: Slovenska vojska