Skoči do osrednje vsebine

Zaradi programa Svit kar 70 odstotkov primerov raka na debelem črevesu in danki odkrijemo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno

Mojca Gobec, višja sekretarka na Direktoratu za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje je pozdravila udeležence strokovnega srečanja programa Svit, ki ga je danes organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Svitov dan je namenjen predstavitev različnih tem s področja presejanja raka na debelem črevesu in danki, gastroenterologije in patohistologije ter aktualnih novosti in izboljšav programa za zagotavljanje kakovosti njegovega izvajanja.

Program Svit v drugem valu epidemije nemoteno deluje tudi v težkih epidemioloških razmerah, obstajajo namreč dokazi o negativnih posledicah popolne prekinitve delovanja presejalnih programov v času prvega vala epidemije covid-19. Delovanje programa Svit je varno tako za vabljene kot za zdravstvene delavce.

Rak je velik in resen javno zdravstveni izziv, ki ga ne smemo zanemariti niti v času epidemije, saj bi to imelo negativne posledice na dolgi rok. Uspehi programa Svit dokazujejo, da je rak na debelem črevesu in danki je rak, ki ga je mogoče uspešno preprečevati. 

Odzovite se na vabilo v program Svit in zaupajmo strokovnjakom, ki srčno in strokovno delajo v tem programu.