Skoči do osrednje vsebine

Proces žalovanja ob izgubi bližnjega je pri vsakem od nas drugačen

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije covid-19 sta sodelovala Anica Hribar, direktorica Splošne bolnišnice Brežice, in psiholog Žarko Trušnovec.

Epidemiološki podatki kažejo, da so trenutno razmere najslabše v posavski regiji, 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev znaša 1.481, kar je močno nad 14-dnevno incidenco na ravni države, ki po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 988.

Direktorica Splošne bolnice Brežice je uvodoma povedala, da so se potrebe po akutni obravnavi močno povečale in vseh 45 postelj na covidnem oddelku v bolnišnici namenjajo obravnavi akutnih covidnih bolnikov.

Zaradi navedenega so skrčili obseg dela na kirurškem oddelku tako, da je travmatološki del namenjen zdravljenju internističnih necovidnih bolnikov, odpovedati pa so morali tudi vse naročene ortopedske operacije.

Poudarila je tudi nekaj težav, s katerimi se spopada brežiška bolnišnica – vsa bolnišnična dejavnost poteka v enotni stavbi, kjer se skupne poti prepletajo za vse oddelke, največja težava bolnišnice pa je po njenem mnenju obremenjenost zdravnikov, ki morajo v trenutnih pogojih vsak dan zagotavljati 24-urno oskrbo bolnikov na covidnem oddelku, necovidnem internem oddelku ter internistično prvo pomoč v urgentnem centru. Podobno je z medicinskimi sestrami.

Od oktobra so na covidnem oddelku zdravili 208 bolnikov, od tega enega otroka, dve porodnici, izvedli so eno nujno operacijo pri covidnem bolniku.

Med zaposlenimi do zdaj ni prišlo do množičnega zbolevanja, je še povedala direktorica.

Epidemiološke razmere v državi ostajajo resne, pritisk na bolnišnice pa precejšen. Številni ljudje so zaradi covida-19 izgubili svoje bližnje. Doslej je zaradi te bolezni umrlo že 1949 oseb. Vsaka zgodba je drugačna, proces žalovanja vsakdo izmed nas dojema drugače.

Psiholog Žarko Trušnovec je v nadaljevanju novinarske konference spregovoril o žalovanju in pomenu žalovanja ob izgubi bližnje osebe. Poudaril je, da v primerjavi s prvim valom epidemije  tokrat prejema veliko več klicev posameznikov, ki so v veliki stiski. Žalovanje ob izgubi bližnjega je pri vsakem človeku svojevrstno, enotnega nasveta vsem ni mogoče dati, je poudaril. Dodatno v času epidemije slovo otežujejo protikoronski ukrepi. Ob izgubi bližnjega pojdimo na kraj, kjer smo skupaj doživeli nekaj lepega, in se na ta način poslovimo od pokojnega, je predlagal. Ob tem ne smemo pozabiti tudi na otroke, ki si v težkih časih izgube zaslužijo pošteno informacijo, ki jim je podana na pravi način.