Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. decembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji so bila 8. 12. 2020 opravljena 7.003 testiranja in potrjenih 2.139 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 30,54 odstoten, kar je več kot dan prej (26,42), vendar 3,3 odstotka manj kot prejšnjo sredo. V bolnišnicah se zdravi 1.282 bolnikov, od tega jih 198 potrebuje intenzivno nego, 104 so bili odpuščeni. Umrlo je 38 oseb, od marca skupaj že 1.900.

Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov je 1496.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 9. 12. 2020 vključenih 1.445 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 396 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Odobril je izdajo zabojnika za pomoč Domu starejših občanov (DSO) Ljubljana Šiška.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi in spremljajo situacijo v občini oziroma regiji. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. Še vedno poteka dostava toplih obrokov za socialno ogrožene otroke.

Na prvem mestu po največjem 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ostaja Posavska statistična regija, sledita Pomurska in Jugovzhodna Slovenija.

Iz vrtcev na Gorenjskem poročajo, da se povečuje število otrok, ki potrebujejo nujno varstvo, zato opozarjajo, da bi ponekod lahko imeli težave s pomanjkanjem prostora in posledično prevelikim številom otrok v skupini.

V Obalni regiji  so zaradi močnega deževja opravili več intervencij. Sile za zaščito, reševanje in pomoč so bile na terenu celo noč, sanacija se je nadaljevala tudi čez dan. Črpali so vodo iz objektov, postavljali protipoplavne vreče, evakuirali stanovalce na Markovcu, kjer se je sprožil zemeljski plaz, reševali plovila, ki jih je poplavila visoka gladina morja. Pod vodo je dolina Dragonje, zaprti sta bili obe cesti do mejnega prehoda Sečovlje.

Vlada  je zvečer odločala o morebitnem rahljanju ali zaostrovanju ukrepov.

Od včeraj lahko na portalu e-Uprava z oddajo vloge vsak izkaže interes za cepljenje s cepivom proti COVID-19. Na podlagi velikega števila oddanih vlog v prvem dnevu je zanimanje državljanov zelo veliko.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

Visok sneg

Obilno sneženje preko preteklega dne je povzročilo precej težav gasilcem in drugim službam predvsem na območjih severnega in severovzhodnega dela Slovenije. Skupno je bilo zabeleženih 35 dogodkov. Težek sneg je podiral drevje, ki je padalo preko cestišč in oviralo promet, se podiralo preko elektrodistribucijskih daljnovodov in povzročalo izpade dobave električne energije. Zabeleženi so bili trije izpadi dobave elektrike. Za sanacijo posledic so bili aktivirani gasilci 16 enot, od tega ene poklicne in 15 prostovoljnih.   

Poplave

Preko preteklega dne je obilno deževje povzročilo precej dela gasilcem ter delavcem komunalnih, cestnih in drugih služb. Skupno je bilo zabeleženih 71 dogodkov, od tega 67 na območju slovenske Istre ter posamezni dogodki z območij Novega mesta, Bleda in Dravograda. Za sanacijo posledic so bili aktivirani gasilci iz skupno 15 gasilskih enot, od tega ene poklicne in 14 prostovoljnih. Gasilci in druge službe so imeli največ dela s črpanjem meteorne vode iz objektov, nameščanjem protipoplavnih vreč, sanacijo zemeljskih plazov, odstranjevanjem podrtih dreves, ki so padla zaradi razmočenega terena.

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 8.37 je v Sladkem Vrhu, občina Šentilj, zaradi počene cevi mestnega vodovoda in razmočenega terena prišlo do plazenja zemljišča v dolžini 8 metrov in širini 100 metrov. Delavci mestnega vodovoda so prekinili dotok vode, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva PGD Paloma–Sladki Vrh pa so brežino preventivno pokrili s folijo.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 3.50 in 4.54 je na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, veljala zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.     

Med 4.50 in 14.30 je na hitri cesti (HC) H4, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, veljala zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Med 4.50 in 8.50 je tudi regionalni cesti Podnanos–Manče–Vipava veljala zapora prometa 1. stopnje.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 19.46 je v Dobrovljah pri Mozirju v občini Mozirje prišlo do delovne nesreče pri kateri je preminula ena oseba. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo ter pomagali ekipi Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje in pogrebni službi. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.14 se je v stanovanju na Zoisovi cesti v Kranju nahajala onemogla oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata, z detektorjem nevarnih snovi preverili prisotnost plina v stanovanju in omogočili reševalcem NMP Kranj varen vstop v stanovanje do onemogle osebe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.58 sta se v predoru Ločica na avtocesti v Ločici pri Vranskem trčili tovorni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGE Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posipali cestišče z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč pri odstranitvi tovornih vozil.

Ob 14.51 je na avtocesti v Spodnjem Grušovju, občina Slovenske Konjice, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč ponesrečenki do prihoda reševalcev NMP, posipali cestišče z vpojnimi sredstvi ter ga očistili.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.50 je v naselju Topovlje, občina Braslovče, zagorela lesena uta v gozdu. Gasilci PGD Parižlje Topovlje, Braslovče in Letuš so ogenj pogasili, pregledali okolico in jo očistili.

Izpostava Kranj

Ob 15.16 se je v Prešernovi ulici v Radovljici, zaradi zažgane hrane na štedilniku, kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Reševalci NMP Radovljica so oskrbeli osebo, ki se je nahajala v stanovanju in jo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Radovljica. Gasilci PGD Radovljica in Lesce so s tehničnim posegom vstopili v prostor, odstranili zažgano hrano z štedilnika in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.22 je zagorela drva v kurilnici stanovanjske hiše v naselju Javor v občini Ljubljana. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Prežganje so domači požar pogasili. Gasilci so pomagali pri iznosu gorljivih materialov in prezračili prostore. 

Izpostava Maribor

Ob 7.37 je na Miklavški cesti v Mariboru zagorel osebni računalnik, od koder se je ogenj razširil na preostalo opremo in pohištvo v dveh prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci GB Maribor in PGD Brezje so požar pogasili, odstranili stenske in stropne obloke ter zaprli plin. Višina materialne škode ni znan.

Ob 10.18 je v Mlinski ulici v Mariboru gorela električna omarica v prostorih tiskarne. Gasilci Javnega gasilskega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-mesto so pregledali prostor s termovizijsko kamero ter ga prezračili in preventivno opravili meritve z detektorjem plina na stopnišču objekta.

Ob 17.50 so v naselju Vinarje, občina Slovenska Bistrica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci iz PGD Slovenska Bistrica. Izpraznili so kurilno napravo in zaprli dovod zraka, s termovizijsko kamero pregledali objekt in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.54 je v Vavpči vasi pri Dobrniču, občina Trebnje, gorel lesen pomožni gospodarski objekt in delavnica. Gasilci PGD Trebnje, Dobrnič, Vrhtrebnje in Vrhe so pogasili požar na objektu v skupni velikosti 8 x 14 metrov in je bil v požaru popolnoma uničen, kot tudi oprema v objektu. S termovizijsko kamero so pregledali stanovanjsko hišo, na kateri je bila v požaru ožgana fasada in del ostrešja. Na kraju so posredovali policisti in dežurni delavec elektro podjetja.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 15.20 se je v Celovški ulici v Ljubljani v stanovanju bloka smodila hrana na štedilniku. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so odstavili posodo s štedilnika in prezračili prostore.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.25 sta v bližini Solkana, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 57 milimetrov in del topovske granate, kalibra 80 milimetrov. Nevarni najdbi izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne. Prepeljani sta bili v ustrezno skladiščenje do uničenja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 8.12 so gasilci PGD Sevnica v kraju Lončarjev Dol, občina Sevnica, nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 13.53 so posredovali gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško v Šolski ulici v Krškem, kjer so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Celje

Ob 8.47 so v Višnji vasi, občina Vojnik, gasilci PGE Celje v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Kranj

Ob  8.19 sta se v naselju Mošnje, občina Radovljica, na lokalno cesto podrli dve drevesi. Gasilci PGD Mošnje so podrti drevesi razžagali, odstranili in omogočili normalen promet.

Izpostava Maribor

Ob 20.29 je v Pesnici pri Mariboru, občina Pesnica, občan padel na nedostopnem terenu in se poškodoval. Gasilci PGD Pesnica so občana rešili in predali reševalcem NMP Maribor, ki so ga odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.30 se je v naselju Kapelski Vrh v občini Radenci podrlo drevo na cesti Radenci–Kapelski vrh. Gasilci PGD Kapelski vrh so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.36 so v naselju Lokve v občini Nova Gorica gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica nudili pomoč gozdarskemu podjetju pri odstranjevanju nagnjenega, večjega drevesa na vikend hiš.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

 Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/