Skoči do osrednje vsebine

V manj kot 24 urah interes za cepljenje izkazalo skoraj 17 tisoč oseb

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj, strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola Dušan Deisinger in Eva Grilc, epidemiologinja iz NIJZ, ter vladni govorec Jelko Kacin.

Včeraj so bili opravljeni 7003 testi, potrjenih je bilo 2139 novih okužb s SARS-CoV-2. Delež je 30,5-odstoten. Delež pozitivnih testov je za 3,3 odstotka manjši, kot je bil prejšnji torek, novih okužb pa je 290 manj, kot jih je bilo prejšnji torek.

Glede števila novookuženih na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine:

  • Murska Sobota – 30, Ljutomer – 23,
  • Novo mesto – 88, Krško – 55 in Sevnica – 32,
  • Celje – 33, Velenje – 60,
  • Maribor – 93, Ptuj – 30,
  • Ljubljana – 169; v okolici Ljubljane izstopata Ivančna Gorica – 34 in Medvode – 27,
  • 22 pozitivnih testov je bilo v Postojni, 45 v Kopru, v Idriji 34,
  • Kranj – 52, Tržič – 22.

Ministrstvo za javno upravo je objavilo podatek, da je bilo oddanih že 13.594 izjav z izraženim zanimanjem za cepljenje prek vlog brez e-identitete in 3.336 prek vlog z e-identiteto. Skupno torej 16.930 vlog za prijavo zanimanja za cepljenje.

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1282 bolnikov s COVID-19, kar je 22 manj kot dan prej, na intenzivni negi pa je bilo 198 bolnikov, pet več kot v ponedeljek. Umrlo je 38 bolnikov, 24 v bolnišnicah in 14 v domovih za starejše občane.

V domovih za starejše občane je bilo na novo ozdravljenih 267 stanovalcev in 57 zaposlenih, od tega 52 zdravstvenih delavcev. Novih okužb je bilo 111 med stanovalci in 56 med zaposlenimi, od tega je 35 zdravstvenih delavcev.

Na številna aktualna vprašanja glede cepiv je odgovarjal Štrukelj. Vlogo za odobritev uporabe cepiva za splošno rabo so pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) vložili trije proizvajalci. Cepivo podjetja Pfizer naj bi agencija potrdila 29. decembra. V postopku sta še cepivi podjetij Moderna in AstraZeneca.

Cepivi Pfizerja in Moderne sta izdelani po novi metodi, imenovani RNA, cepivo AstraZenece pa po že ustaljenem sistemu DNA. Cepiva so različna glede zahteve po temperaturi shranjevanja, izražene v stopinjah Celzija. Za cepivo podjetja Pfizer je ta temperatura 70, za cepivo podjetja Moderna 20, za cepivo podjetja AstraZeneca pa od 2 do 8 stopinj Celzija. Vsa tri cepiva so več kot 90-odstotno učinkovita, učinek traja eno leto. Tudi glede režima cepljenja se ne razlikujejo veliko: odmerek cepiva Pfizer mora biti vbrizgano v razdobju 21 dni, ostali dve cepivi pa v dveh odmerkih v razdobju enega meseca.

Delež prebivalcev Slovenije, ki se cepijo proti gripi, se povečuje. Pred dvema letoma (zima v obdobju 2018/2019) je bilo takih pet odstotkov, pred letom dni sedem odstotkov, v letošnjem obdobju se jih je cepilo 12 odstotkov, število pa bi bilo še višje, če bi bilo odmerkov dovolj. Štrukelj je v zaključku poudaril, da je stopnja odgovornosti glede cepljenja v Skandinaviji zelo visoka in naj nam bodo te države zgled tudi glede odgovornega odnosa do cepljenja.

V Splošni bolnišnici Izola covidni oddelek deluje od 20. oktobra, je povedal Deisinger. Danes imajo hospitaliziranih 57 bolnikov, štirje potrebujejo intenzivno nego. V bolnišnici je 860 zaposlenih, trenutno jih je 107 bolniško odsotnih. Pri zaposlenih so začeli izvajati hitre teste pred 14 dnevi. Na deset pozitivnih antigenskih testov sta v povprečju dva lažno pozitivna, kar se pokaže na PCR-testiranju.

Grilc je pri analizi epidemioloških podatkov zlasti opozorila na stanje v domovih za starejše občane. Skupno število aktivno okuženih je visoko, v zadnjih dneh se je začelo le malo zniževati.

Glede virov okužbe je podarila, da v anketah anketiranci na prvo mesto uvrščajo delovne organizacije, in sicer slabih 26 odstotkov, ter dodala, da 28 odstotkov vprašanih odgovori, da ne vedo, kje so se okužili. Pri teh bi okužbo po njenih besedah lahko pripisali tudi različnim zabavam, ki jih anketiranci zamolčijo.

 

 

Borut Štukelj

Borut Štrukelj | Avtor Bor Slana/STA

1 / 2