Skoči do osrednje vsebine

Ministra Hojs in Božinović za iskanje rešitev na področju nezakonitih migracij

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes prek videokonferenčne povezave pogovarjal s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem.

Ministra sta se strinjala, da je sodelovanje med ministrstvoma in policijama obeh držav zelo dobro na različnih področjih. V zadnjem obdobju je to na operativni in strateški ravni usmerjeno predvsem v ukrepe v povezavi z novim koronavirusom in nezakonite migracije.

Pogovor sta namenila več temam. Najprej sta se dotaknila priprav na izvajanje sistema vstopa in izstopa na slovensko-hrvaški meji. V sistemu se bodo beležile informacije o vstopu, izstopu ali zavrnitvi vstopa državljanov tretjih držav, ki prečkajo zunanje meje schengenskega območja. »Kot je Slovenija opozarjala že med pogajanji o tej uredbi, bo to sistematično beleženje na slovensko-hrvaški meji zaradi velikega števila potnikov povzročalo nastajanje daljših čakalnih dob na mejnih prehodih,« je povedal Hojs. Hrvaškega kolega je seznanil tudi, da bo Slovenija nadaljevala z vzpostavitvijo sistema vstopa in izstopa na naši južni meji.

Sistem, katerega namen je sicer zmanjšanje zamud pri mejnih kontrolah in izboljšanje njihove kakovosti, sistematično odkrivanje oseb, ki presežejo obdobje dovoljenega bivanja, ter okrepitev notranje varnosti in boja proti terorizmu, naj bi po trenutnih načrtih Evropske komisije v EU polno zaživel do marca 2022.

Policiji tesno sodelujeta na področju preprečevanja nezakonitih migracij. Hojs in Božinović sta se pogovarjala o izvajanju sporazuma o izročitvi in sprejemu oseb, ki nezakonito vstopajo v državo ali prebivajo v njej. Strinjala sta se, da je sodelovanje med policijama korektno. Slovenska policija je lani hrvaškim organom vrnila 11.039 tujcev, letos do začetka novembra pa 9.163, kar je nekoliko manj v primerjavi z enakim obdobjem lani. Minister Hojs je izrazil nezadovoljstvo, ker so številke nezakonitih prehodov še vedno previsoke, hrvaški minister pa je povedal, da tudi k njim iz BiH prihaja veliko število nezakonitih migrantov. Ministra sta se dogovorila, da bosta poiskala rešitve v tej smeri. Ob tem je Hojs dejal tudi, da čim prej potrebujemo celovite in operativne rešitve na ravni EU za spopadanje z nezakonitimi migracijami, s čimer se je strinjal tudi Božinović.