Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na ministrski okrogli mizi o varnosti novinarjev in pomenu krepitve ohranjanja medijske svobode

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je sodeloval na virtualni ministrski okrogli mizi o varnosti novinarjev in problematiki nekaznovanosti ob robu Svetovne konference za svobodo medijev, ki sta jo med 9. in 10. decembrom 2020 organizirali Nizozemska in UNESCO. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi podpore držav za izboljšanje varnosti novinarjev in medijskih delavcev, predvsem v boju proti nekaznovanosti za zločine nad novinarji. Ob zaključku zasedanja je bila sprejeta ministrska deklaracija.
med udeležbo na virtualni okrogli mizi pred računalnikom

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v svojem nastopu poudaril pomen krepitve in ohranjanja medijske svobode tudi v kontekstu pandemije covida-19. Opozoril je na osrednjo vlogo novinarjev pri posredovanju objektivnih informacij v zvezi z aktualnimi razmerami, za kar je novinarjem potrebno zagotoviti ustrezno varnost in okolje za njihovo delo. Pri tem je posebej opozoril na ranljivost novinark, ki so pogosto ogrožene zato, ker so ženske. V nadaljevanju nastopa je poudaril tudi pomen boja proti nekaznovanosti za napade nad novinarji in medijskimi delavci in pozval k sprejemu potrebnih ukrepov za uveljavitev odgovornosti storilcev.

Na mednarodni ravni je državni sekretar dr. Raščan poudaril pomembno vlogo Univerzalnega periodičnega pregleda Sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice, kjer lahko države v interaktivnem dialogu z vprašanji in poročili naslavljajo pomembne tematike. Za učinkovito zaščito novinarjev je pomembno zagotoviti boljše izvajanje obstoječih mednarodnih standardov in izmenjavo dobrih praks. Posebej je poudaril pomen mednarodnih organizacij za zagotavljanje varnosti novinarjev.

Ministrska deklaracija v angleškem jeziku.