Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Aleš Mihelič na zasedanju ministrov EU za promet o sistemu upravljanja zračnega prometa

Državni sekretar Aleš Mihelič se je preko videokonference udeležil neformalnega zasedanja ministrov EU za promet. Ministri so na virtualnem zasedanju opravili politično razpravo na temo predloga o evrovinjeti in enotnem evropskem nebu. Nemško predsedstvo je poročalo o novem pristopu k mobilnosti, zaključenih pogajanjih na področju železnic in vplivu pandemije na pravice potnikov v letalskem prometu.
Državni sekretar Aleš Mihelič na zasedanju ministrov EU za promet

Državni sekretar Aleš Mihelič na zasedanju ministrov EU za promet

Državni sekretar je v svoji razpravi podprl sklenitev dogovora za dosje Evrovinjete še decembra to leto. Po njegovem prepričanju je namreč dogovor potreben zato, da bomo lahko odgovorili na izzive zelenega dogovora. "Strinjamo se, da bo prehod na diferenciacijo CO2 pri cestninjenju pomenil dodatne spodbude za dekarbonizacijo prometa. Vseeno bo potrebno zagotoviti ustrezne ukrepe, ki bodo upravljavcem cestninskih sistemov poenostavili postopke klasifikacije vozil", je dejal državni sekretar, ki je obenem tudi pozdravil podporo zadostni fleksibilnosti za države članice v povezavi s sistemom vinjet.

Aleš Mihelič je spregovoril tudi o prenovi Enotnega evropskega neba, predvsem v luči stroškov upravljanja zračnega prometa, doseganja potrebne zmogljivost in odpornosti sistema na spremembe, okoljskega prispevka letalstva v okviru zelenega dogovora in digitalizacije z uvajanjem novih tehnologij in načinov izvajanja storitev. »Pred uvedbo velikih sprememb v sistem upravljanja zračnega prometa moramo države članice biti enotne o tem, ob kateri rešitvi si lahko obetamo pozitivne učinke glede stroškov, zamud, prilagodljivosti spremenljivim okoliščinam, zmanjševanja emisij in novih tehnologij«, je bil jasen državni sekretar, ki je ob tem tudi poudaril, da moramo sprejeti rešitve, ki bodo zagotovile neomejeno izvajanje suverenosti držav članic v svojem zračnem prostoru. »Nacionalni obrambni in varnostni interesi so pomembni in vanje se ne sme posegati«, je še dejal državni sekretar Aleš Mihelič.