Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. decembra 2020

EPIDEMIJA IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLI

1.POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 7. 12. 2020 opravljenih 6.158 testiranj in potrjenih 1.627 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 26,42 odstoten, kar je le malenkost manj kot dan prej (27,41). V bolnišnicah se zdravijo 1.304 bolniki, od tega jih 193 potrebuje intenzivno nego, 86 je bilo odpuščenih. Umrlo je 66 oseb, kar je največ doslej, od marca skupaj že 1.862.

Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov je 1539.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 8. 12. 2020 vključenih 1.489 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 484 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo situacijo v občini oziroma regiji. Občine ob pomoči RKS, Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. Še vedno poteka dostava toplih obrokov za socialno ogrožene otroke.

Velik porast okužb je v Posavski statistični regiji, kjer je trenutno največje 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, sledita Pomurska in Koroška statistična regija.

V Obalni regiji se soočajo tudi z nevarnostjo povišanega plimovanja morja. V Izoli se je sprožila sirena, zato so gasilci postavili baraže.

Vlada je začela zbirati podatke o zanimanju za cepljenje s cepivom proti COVID-19. Vsak lahko svoj interes izkaže z oddajo vloge na portalu e-Uprava.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

 

POPLAVE

Včeraj popoldne in ponoči je jugo zahodni del države, predvsem v občinah Izola, Koper, Piran, Nova Gorica, Hrpelje – Kozina in Sežana zajelo močno deževje in veter. Gasilci so predvsem iz stanovanjskih in drugih objektov črpali vodo, postavljali protipoplavne vreče, odstranjevali podrta drevesa in sanirali plazove.

V Kopru, kjer je bilo najhuje je bilo zabeleženih 60 dogodkov, posredovalo je okoli 80 gasilcev iz 11 enot. Gasilci so iz 15 objektov črpali vodo, v okolici 20 objektov pa postavili protipoplavne vreče. Največ težav so imeli prebivalci v okolici Partizanske in Vanganelske ulice. Na Cesto na Markovec se je med večstanovanjskima hišama utrgal zemeljski plaz skupaj z drevesi, gmota velika približno 40 kubičnih metrov. Drevo se je naslonilo tudi na plinohram, ki ga je pregledal dežurni Butan plinov. Nekaj plazov pa je zdrsnilo tudi na lokalne in državne ceste, zaradi česar so nekatere ceste zaprte ali pa je prevoz oviran. Močno se je dvignil tudi vodostaj reke Rižane, ki pa ni povzročil večjih težav.

V Semedelskem mandraču so gasilci in delavci javnega podjetja, zaradi visoke gladine morja reševali nekaj plovil, ki so zajemala vodo in jih privezali. Na terenu so bili tudi člani občinskega štaba CZ in regijski poveljnik CZ.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Celje

Ob 9.27 je v Šlandrovi ulici v občini Rogaška Slatina kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Kranj

Ob 16.39 so na avtocesti na viaduktu Moste v občini Jesenice gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice posredovali po prometni nesreči osebnega vozila. Kraj dogodka so zavarovali in na vozilu odklopili akumulator. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Ob 20.02 je v Puštalu, občina Škofja Loka, voznik osebnega vozila zapeljal v potok. Gasilci PGD Škofja Loka so vozilo dvignili iz potoka, odklopili akumulator in zavarovali kraj nesreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.42 je na gorenjski avtocesti med priključkom Šmartno in priključkom Vodice v smeri Kranja, občina Vodice, zaradi počene pnevmatike osebno vozilo zapeljalo v jarek ob cestišču. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in oskrbeli v nesreči poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Ob 12.01 sta na Cesti 2. grupe odredov v Ivančni Gorici v križišču trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili posledice nesreče in nudili pomoč udeležencem v nesreči do prihoda reševalcev. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so oskrbeli dve osebi in eno od njiju prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Ljubljana

Ob  11.00 je v Ljubljani v prvem nadstropju zdravstvenega doma Bežigrad zagorelo v čajni kuhinji. Zaposleni so še pred prihodom gasilcev požar pogasili. Gasilci Gasilske Brigade (GB) Ljubljana so pregledali prostor in prezračili laboratorijske prostore.

Izpostava Maribor

Ob 8.32 je v naselju Činžat, občina Lovrenc na Pohorju, gorel zapuščen stanovanjski objekt. Požar, ki je v celoti objekt uničil, so pogasili gasilci PGD Lovrenc na Pohorju.

Ob 15.24 so v Zgornji Voličini, občina Lenart, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Voličina in Lenart so na lokaciji počakali do izgoretja saj ter nato dimnik in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.06 je v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, zagorelo gospodarsko poslopje.

Posredovali so gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Šempeter, policija in dežurni Elektro Primorske. Zgornje nadstropje in streha objekta sta pogorela v celoti, oseba, katera je skušala gasiti ogenj se je lažje poškodovala. Poškodovanca so na zdravljenje odpeljali reševalci ZD Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 13.09 je v Cankarjevi ulici v Ilirski Bistrici zaradi kratkega stika na štedilniku zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požar pogasili, prezračili prostore in prostore pregledali s termovizijsko kamero. V požaru je bil poškodovan štedilnik in električna napeljava.

Ob 16.22 se je v Kosovelovi ulici v Postojni iskrilo iz dimnika stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Postojna. Dimnik so pregledali s termovizijsko kamero in lastniku svetovali, da pri dimnikarski službi naroči čiščenje dimnika.

 

SPROŠČANJA NEVARNIH PLINOV

Izpostava Maribor

Ob 6.06 je v Raičevi ulici v Mariboru zaradi okvare na visokotlačni plinski napeljavi od plinskega rezervoarja do stanovanjskega objekta uhajal plin. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Maribor-Studenci in Maribor - mesto so preventivno iz objekta umaknili 40 stanovalcev, za katere je Občinski štab CZ občine Maribor organiziral začasno nastanitev v športni dvorani Tabor. Gasilci so nato prezračili prostore stanovanjskega objekta.

 

NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI

Izpostava Ljubljana

Ob 11.50 so se na potoku Bistrica v občini Ribnica pojavili manjši madeži bencina ali nitro razredčila. Gasilci PGD Ribnica so postavili pivnike. Izvora onesnaženja niso našli.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Brežice

Ob 12.23 so v Sredniku, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata osebnega avtomobila v katerem sta se nahajala otroka.

Izpostava Koper

Ob 17.10 je v Piranu v stanovanju počila vodovodna cev in je iztekala voda. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so ustavili iztekanje vode in popravili ventil.

Izpostava Kranj

Ob 6.37 so v Ulici Juleta Gabrovška v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Kranj do obolele osebe.

Ob 22.04 se je na Cesti revolucije, občina Jesenice, na parkirišču z drevesa odlomila večja veja in poškodovala 3 vozila. Gasilci GARS Jesenice so vejo razžagali in odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.43 je na Celovški cesti v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta pri odzračevanju ogrevalnega sistema začela nenadzorovano iztekati ogrevalna voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil ogrevalnega sistema in nudili pomoč lastniku pri sanaciji razlitja.

Ob 17.00 so v Voduškovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, kjer se je nahajala dementna oseba. Osebo so prevzeli reševalci NMP.

Izpostava Maribor

Ob 15.21 so v objektu na Ljubljanski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom rešili osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Postojna

Ob 15.39 so v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe iz višjega nadstropja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

OPOZORILA

Meteorološko opozorilo 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Zaradi obilnega sneženja je predvsem v Julijskih Alpah povečana nevarnost snežnih plazov.

Hidrološko opozorilo 

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorološko napoved in oddelka za hidrološko napoved, lahko danes v sredo zjutraj na jugozahodu nastane še kakšen močnejši naliv. Morje lahko poplavi nižje dele obale. Reke v slovenski Istri, ki so ponoči poplavljale v večjem obsegu, že počasi upadajo, vendar še poplavljajo na območju pogostih poplav. Gladina morja bo povišana. Morje bo jutri med 5. in 7. uro poplavilo nižje ležeče dele obale v višini do 30 cm.