Skoči do osrednje vsebine

Na portalu eUprava je od danes na voljo vloga za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19

Na Ministrstvu za javno upravo smo pripravili vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19. Državljankam in državljanom je na voljo na portalu eUprava, oddajo pa jo lahko na dva načina: z uporabo e-identitete (kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPass) ali brez uporabe e-identitete, torej z ročnim vnosom elektronskega naslova in drugih potrebnih podatkov. Vlogo je na današnji novinarski konferenci vlade predstavil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.
zaslonski posnetek vloge za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19

Zaslonski posnetek vloge na eUpravi | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Kot je dejal minister Koritnik, si vlada aktivno prizadeva, da se bo cepljene proti covid-19 čim prej začelo izvajati tudi v Sloveniji. »Da bi proces, ko bo cepljenje mogoče, potekal čim bolj gladko, smo na Ministrstvu za javno upravo na podlagi prošenj Ministrstva za zdravje in zdravstvene stroke pripravili enostavno vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19,« je povedal minister.

Vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19 lahko državljanke in državljani elektronsko oddajo na portalu eUprava, in sicer na dva načina:

  • z uporabo e-identitete (kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPass) ali
  • brez uporabe e-identitete (z ročnim vnosom elektronskega naslova in drugih potrebnih podatkov).

Oddaja vloge je popolnoma enostavna, zahteva zgolj osnovne podatke, in je brezplačna ter neobvezujoča. Vloga je od danes že dostopna na portalu eUprava.

Če bodo državljani izbrali vlogo z uporabo e-identitete, se bo večina podatkov napolnila samodejno iz Centralnega registra prebivalcev in osebnega profila registriranega uporabnika. Preveriti oziroma spremeniti bo potrebno zgolj telefonsko številko. Vlogo brez uporabe e-identitete lahko odda prav vsak, tudi če ne uporablja eUprave oziroma nima digitalne identitete. Državljani morajo v tem primeru vse podatke vpisati ročno. Pri tem je treba biti zelo pazljiv, da so podatki pravilno vneseni. Neobvezno lahko vnesejo tudi številko mobilnega telefona zaradi poznejše komunikacije. Po uspešni oddaji pa bodo vsi uporabniki -  tako tisti, ki so oddali vlogo z uporabo e-identitete, kot tisti, ki so oddali vlogo brez uporabe e-identitete - iz zalednega sistema Nacionalnega inštituta za javno zdravje na vpisani elektronski naslov dobili potrdilo o oddani nameri za cepljenje proti covid-19.