Skoči do osrednje vsebine

Primerjava števila smrti med državami neizvedljiva

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ter vladni govorec Jelko Kacin.

V nedeljo je bilo potrjenih 480 okužb z novim koronavirusom, opravljenih je bilo 1751 testov, delež je bil 27,41 odstotka, je podatke predstavil Kacin.

Včeraj sta bila hospitalizirana 1302 bolnika, od tega 196 na intenzivni negi. Umrlo je 52 oseb, od tega 38 v bolnišnicah in 14 v domovih. Do danes je umrlo skupno 1796 ljudi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 44 bolnikov, sprejetih pa 81.

Glede na včerajšnje število novih pozitivnih primerov izstopajo naslednje občine: Ljubljana – 45, Maribor – 42, Laško – 34, Beltinci – 15, Ivančna Gorica – 13, Krško – 15, Ptuj in Prevalje – 16, Ravne na Koroškem – 14, Sevnica – 16, Slovenj Gradec – 13.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev za včeraj znaša 972. Nižjo incidenco od državnega povprečja ima trenutno pet regij: zasavska, gorenjska, obalno-kraška, osrednjeslovenska in goriška.

V domovih za starejše je bilo včeraj ozdravljenih 50 stanovalcev in 44 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev. Na novo okuženih stanovalcev v domovih je 65, trenutno skupno število okuženih stanovalcev je 2712. Med zaposlenimi je na novo okuženih 17, od tega 11 med zdravstvenimi delavci, aktivno okuženih med zaposlenimi je trenutno 1078.

Logar je v uvodu predstavila trenutno stanje na ljubljanski infekcijski kliniki, tam imajo 341 hospitaliziranih bolnikov na navadnih in 60 bolnikov s COVID-19 na intenzivnih oddelkih. Potrdila je, da strokovnjaki vse bolj ugotavljajo, da bi se pri prebolevnikih lahko čutile posledice bolezni tudi dalj časa, predvsem na delovanju pljuč.

Redna »hitra« testiranja vseh zaposlenih v UKC že izvajajo, tako so od petka do včeraj ugotovili skoraj 50 pozitivnih testov, vmes je bilo tudi nekaj asimptomatskih posameznikov. Imajo več testirnih mest, vsak zaposleni je testiran enkrat tedensko. Negativni rezultati hitrih testov so večinoma negativni tudi pri PCR-testiranju, nekaj pozitivnih hitrih antigenskih testov pa se na PCR-testih izkaže za lažno pozitivne.

Smrtnost v Sloveniji se zapisuje tako, da se vsak umrli, ki je imel v času smrti COVID-19, šteje med umrle zaradi te bolezni. Druge države to štejejo različno, zato so primerjave neizvedljive.

Množično testiranje s hitrimi testi tik pred prazniki oziroma v času praznikov moramo razumeti kot enega od številnih preventivnih ukrepov. Negativni test prinese olajšanje za nekaj ur, nato se virus lahko bolj razširi v telesu, zaradi česar ga lahko začnemo prenašati na druge osebe. Zato je stalno izvajanje vseh drugih preventivnih ukrepov nujno in ti ukrepi še vedno ostajajo ključni za zmanjševanje širjenja virusa.

Logar je izjavo ginekologa Stanka Pušenjaka o negativnem vplivu cepljenja proti COVID-19 na plodnost pri 70 odstotkih žensk ocenila za nepremišljeno in nestrokovno. Predstavila je nekaj podatkov, ki so pomembni za razumevanje vpliva beljakovin na nastanek posteljice zarodka v maternici. Napovedala je novo, celovitejšo Pušenjakovo izjavo.

Kacin je potrdil, da je Mario Fafangel obvestil ministra za zdravje, da nepreklicno izstopa iz strokovne svetovalne skupine.

 

Jelko Kacin

Jelko Kacin | Avtor Danijel Novakovič/STA