Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni dogodek ob začetku programa Obzorje Evropa

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Danes se je začel dvodnevni nacionalni dogodek ob zagonu novega, devetega programa EU za področje raziskav in inovacij, Obzorje Evropa.

Spletno konferenco je odprla evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel, za njo je udeleženke in udeležence nagovorila ministrica Dr. Simona Kustec.

Ministrica je poudarila pomen evropskih okvirnih programov in uspešnost slovenskih raziskovalcev v njem. "Izziv, ki ga bomo naslovili v novi nacionalni strategiji za raziskave in inovacije 2021–2030, je, kako doseči primerljivost z najuspešnejšimi evropskimi državami. Program Obzorje Evropa je mnogo več kot le evropski okvirni program za raziskave in inovacije, je naše okno v svet, je povedala ministrica in dodala, da ne smemo zanemariti prizadevanj za sklepanje sporazumov o partnerstvu s tretjimi državami. "Zato bo Slovenija med svojim predsedovanje Svetu EU v drugi polovici 2021, v okviru programa Obzorje Evropa vključila vse svoje mednarodne partnerje. Tako lahko našim raziskovalcem omogočimo globalne povezave, ki so potrebne za napredek sodobne znanosti in inovacij," je še izpostavila ministrica. 

Dogodek se nadaljuje jutri, v torek, 8. decembra. V uvodnem delu bo zbrane nagovoril predsednik Evropskega raziskovalnega sveta, Jean-Pierre Bourguignon.

Program