Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec na delovnem obisku v ZDA za nadgradnjo dobrih odnosov med državama na področju energetike

Minister Jernej Vrtovec je v družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka na delovnem obisku v ZDA, kjer bo podpisal Memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

Podpis dokumenta predstavlja nadgradnjo že sicer tradicionalno dobrih odnosov med državama tudi na področju energetike. Republika Slovenija in ZDA na področju energetike že vrsto let dobro sodelujeta, še posebno na segmentu analiz in načrtovanja integracije prenosnih sistemov za zemeljski plin in električno energijo, izmenjavanje dobrih praks na področju kibernetske varnosti, okrepitev prizadevanj za izboljšanje energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije.  

»S podpisom memoranduma si želimo okrepiti že sicer tradicionalno dobre odnose na področje energetike med državama z namenom povečanja energetske varnosti in blaginje ter krepitve skupne politične in gospodarske vezi«, je ob odhodu v ZDA dejal minister Vrtovec.

Že več kot 40 let vzdržujemo odlično civilno jedrsko sodelovanje med državama. Podpis memoranduma lahko služi kot katalizator za dodatno sodelovanje pri prenosu znanj, izkušenj in dobrih praks na področju vzdrževanja in delovanja jedrskega objekta v Sloveniji in na nivoju EU. Ameriško-slovensko civilno jedrsko sodelovanje lahko igra ključno vlogo pri spodbujanju varne in zanesljive oskrbe z energijo Republike Slovenije in Nata ter za dosego ciljev razogljičenja.