Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni forum o umetni inteligenci in prihodnosti izobraževanja

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica prof. dr. Simona Kustec je danes sodelovala na dvodnevnem virtualnem UNESCO Mednarodnem forumu o umetni inteligenci in prihodnosti izobraževanja.

Foruma se udeležujejo mednarodni strokovnjaki za izobraževanje in tehnologijo in je namenjen razpravi o namenu in rabi umetne inteligence na področju izobraževanja v prihodnje. 

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je izpostavila vodilno vlogo Slovenije pri pripravi Priporočila UNESCO o prosto dostopnih izobraževalnih virih ter poudarila pomen Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco, ki deluje pod okriljem UNESCO v Ljubljani. Slednji je eno izmed svojih prioritetnih nalog določil prav umetno inteligenco na področju izobraževanja ter razvoj kompetenc za dobo umetne inteligence. Ob digitalni transformaciji pa bo to tudi ena izmed ključnih prioritete Predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Naslovljeni so bili različni izzivi - kako lahko učenci in učitelji s pomočjo umetne inteligence dostopajo do vsebin izobraževanja iz celega sveta, kako lahko umetna inteligenca pomaga učiteljem pri ustvarjanju izobraževalnega procesa, kako lahko s pomočjo umetne inteligence učenje naredimo bolj zanimivo, kako z njo učence motivirati za učenje in pridobivanje novih znanj. Izpostavljeno je bilo, da naj se umetne inteligence ne smatra le kot ločeno kompetenco temveč kot sposobnost pravilne in učinkovite uporabe orodij, ki omogočajo njeno uporabo v dobro ljudi.