Skoči do osrednje vsebine

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji izdala Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti ter ga objavi v Uradnem listu Republike Sloveniji. Z njim se zameji izvajanje športne dejavnosti zaradi razglašene epidemije COVID-19.

Začasno se ne izvaja vsa športno-gibalna dejavnost in proces športne vadbe – trening. Treningi se dovolijo samo:

  • vrhunskim športnikom (olimpijski, mednarodni in svetovni razred), gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost in, ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni;

  • perspektivnim športnikom, gre za 673 mladih športnikov, ki so v mladinskih kategorijah dosegli vrhunske mednarodne športne rezultate;

  • poklicnim športnikom, ki so starejši od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport (gre za trenutno okrog 500 športnikov, ki pa so delno zajeti že v številki vrhunskih in perspektivnih športnikov). Status poklicnega športnika je oblika zaposlitvenega statusa (samozaposlena oseba).

Dovoljena je tudi športno gibalna dejavnost, če so udeleženci člani istega gospodinjstva.

V kolektivnih športnih panogah: hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in mali nogomet se dovoli izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega ( 1. slovenska liga), regionalnega (npr. alpska hokejska liga) mednarodnega (npr. Liga narodov) oziroma evropskega tekmovanja (npr. ABA liga), to pomeni sodelovanje športnih klubov iz 1. slovenske lige v nacionalnih, regionalnih, evropskih in mednarodnih ligah.

Prav tako so dovoljene vse kvalifikacijske tekme državnih reprezentanc v kolektivnih športnih panogah za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev kot so: državno, evropsko in svetovno prvenstvo ter svetovni pokal. V naslednjih mesecih je predvidena organizacija nekaj svetovnih pokalov in svetovnih prvenstev v zimskih športnih panogah (biatlon, smučarski skoki, tek na smučeh, alpsko smučanje), kjer tekmovanja na mednarodni ravni normalno potekajo.

Za športnike, ki jim je dovoljeno tekmovati, je dovoljen tudi proces športne vadbe.

Za izvajanje procesa športne vadbe – treningov in izvedbo tekmovanj se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa Zakon o športu: športni centri, športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi in šolske telovadnice.

Pri tem je obvezno potrebno upoštevati navodila ministrstva, pristojnega za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje,, ki jih morajo upoštevati tako športniki kot tudi strokovni delavci v športu. Strokovno utemeljenost ukrepov iz odloka mora Vlada preverjati vsakih 14 dni.

Odlok prične veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu. Vnovična izdaja sledi delni odločbi in sklepu Ustavnega sodišča Republike Slovenije.