Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA)

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Dr. Marko Rakovec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije in predsedujoči slovenski delegaciji Mednarodne zveze za spomin in holokavst (IHRA) se je udeležil plenarnega zasedanja IHRA, ki je potekalo virtualno. V nagovoru je poudaril pomen, ki ga Slovenija namenja ozaveščanju o nesprejemljivosti antisemitizma in o preteklih tragičnih dogodkih, kakršna sta bila holokavst in porajmos.

Rakovec je sogovornike obvestil o odločitvi Vlade Republike Slovenije, ki je pred dvema letoma sprejela pravno nezavezujočo definicijo IHRA o antisemitizmu in v lanskem letu še nezavezujočo definicijo IHRA o izkrivljanju dejstev o antisemitizmu. Ministrstvo za zunanje zadeve je poskrbelo za prevod nedavno sprejete nezavezujoče definicije IHRA o anticiganizmu/antiromski diskriminaciji.

V proces usklajevanja definicije sta bila vključena tudi Svet romske skupnosti Republike Slovenije in Urad vlade za narodnosti, kjer so smernice objavljene. Ministrstvo za zunanje zadeve je poskrbelo še za prevod Smernic za poučevanje in izobraževanje o holokavstu, ki so bile sprejete lani v okviru IHRA z namenom, da bi jih uporabljale vse izobraževalne institucije za poučevanje tega pomembnega področja. 

V nadaljevanju je Rakovec poudaril, da je skupaj z Nemčijo in Portugalsko boj zoper antisemitizem uvrščen med prednostne naloge tria predsedstev Svetu EU. V okviru Sveta za pravosodje in notranje zadeve, je bila nedavno sprejeta deklaracija na to temo, ki nalaga državam članicam sprejem akcijskega načrta.

Ob koncu zasedanja je Rakovec čestital izvoljenima članicama slovenske delegacije dr. Ireni Šumi za predsedujočo Akademski delovni skupini v letu 2021 in dr. Alenki Spreizer Janko za izvolitev predsedujoče Odboru za preučevanje genocida nad Romi v letu 2021. To je priznanje njunemu preteklemu delu v IHRA in celotni slovenski delegaciji pri IHRA.

Več informacij o zasedanju Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA)