Skoči do osrednje vsebine

Zaključek virtualnega srečanja zunanjih ministrov OVSE

Danes se je zaključilo 27. virtualno zasedanje Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki je predstavljalo sklepno dejanje albanskega predsedovanja organizaciji v letu 2020. V imenu Republike Slovenije se je zasedanja udeležil državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Stanislav Raščan.
med virtualnim zasedanjem OVSE

Dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

S soglasjem je bilo sprejetih več ministrskih odločitev in deklaracij o aktualnih vprašanjih, ki jih obravnava organizacija, med drugim tudi o imenovanju novega vodstva organizacije. Nova generalna sekretarka je postala ga. Helga Schmid (Nemčija), veleposlanik Kairat Abdrakhmanov (Kazahstan) je bil imenovan na mesto Visokega komisarja za narodne manjšine (HCNM), veleposlanica Teresa Ribeiro (Portugalska) za predstavnico za svobodo medijev (RFOM), dr. Matteo Mecacci (Italija) pa je postal direktor Urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR).

Na zasedanju so bile sprejete še deklaracije in odločitve o krepitvi sodelovanja v boju proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu, preprečevanju in boju proti korupciji z digitalizacijo in večji transparentnosti, preprečevanju in odpravi mučenja ter drugega krutega, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja ali kaznovanja, reševanju  konflikta v Pridnestrju v formatu 5+2, sodelovanju OVSE z azijskimi partnerji, ter naslednjem zasedanju Ministrskega sveta OVSE in predsedujoči OVSE leta 2023, ki bo Severna Makedonija.

Slovenska stran pripisuje velik pomen tako sprejetju vseh odločitev kot tudi potrebi po njihovi implementaciji, hkrati pa obžaluje, da ni bilo mogoče doseči soglasja tudi glede preostalih obravnavanih dokumentov. 

S 1. januarjem prevzema predsedovanje OVSE Švedska, ki bo naslednje, 28. zasedanje Ministrskega sveta OVSE, predvidoma gostila 2. in 3. decembra 2021 v Stockholmu.