Skoči do osrednje vsebine

Turizem bo za vnovični zagon potreboval več pomoči

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Danes se je na videokonferenci sestal strokovni svet za turizem, ki deluje pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Osrednja tema pogovora je bil načrt nadaljnjih ukrepov za pomoč turistični panogi in vnovičnega odpiranja gospodarskih dejavnosti. Minister Zdravko Počivalšek je uvodoma predstavil predlog novih ukrepov, ki jih ministrstvo načrtuje v prihajajočem sedmem protikoronskem zakonu.

Gre za spremembe oziroma dopolnitve nekaterih obstoječih ukrepov, ki se nanašajo na spodbujanje investicij, kjer ministrstvo med drugim predlaga podaljšanja roka za izpolnitev pogojev glede delovnih mest in izvedbe investicije; za dodatnih 5 milijonov se povečuje količina zaščitnih mask, ki jih bo ministrstvo preko izbranega izvajalca namenilo gospodarstvu; pomembne spremembe pa se nanašajo tudi na ukrepe iz nedavno sprejetega #PKP6. Ministrstvo tako predlaga dvig subvencije za kritje fiksnih stroškov za tista podjetja, ki se jim je promet v zadnjem kvartalu 2020 v primerjavi z istim obdobjem v 2019 znižal za več kot 70 odstotkov na 2000 evrov na zaposlenega na mesec, prav tako se spreminja rok za izplačilo te subvencije, saj naj bi bile izplačane najpozneje 20. januarja 2021. 

Med predlogi novih ukrepov za pomoč turistični panogi velja omeniti uvedbo 200-milijonskega posojilnega sklada za turizem, ki bi se izvajal prek SID banke in bi bil namenjen spodbudam novih investicij v turizmu, uvedba 90-milijonskega sklada za brezobrestne kredite, ki jih bo izvajal slovenski podjetniški sklad in več kot 100-milijonska garancija slovenskega podjetniškega sklada za bančne kredite malim in srednje velikim podjetjem. 

Ministrstvo predlaga tudi sofinanciranje uporabe hitrih covid testov za gospodarstvo (40 evrov na zaposlenega), kar bi znatno olajšalo poslovanje zlasti podjetjem, ki delujejo na področju industrije srečanj, potem ko bodo te dejavnosti znova omogočene. 

Poleg navedenih ukrepov bo #PKP7 omogočil tudi poroštvo za izvedbo dolgo načrtovane prenove hotelskega in velnes kompleksa v Lipici. 

Člani strokovnega sveta za turizem so predloge novih ukrepov podprli in opozorili na skrajno težak položaj določenih dejavnosti znotraj turizma (turistične agencije, gostinski sektor), za katere bi morala vlada po njihovem prepričanju pripraviti nabor dodatnih in obsežnejših ukrepov. 

Soglašali pa so tudi z večkrat izraženim stališčem ministra Počivalška, da moramo sproščanje gospodarskih dejavnosti, ki ne predstavljajo visokega tveganja za širjenje okužb s koronavirusom pospešiti, saj z vztrajanjem pri trenutnih ukrepih spodbujamo delo na črno, o čemer kot izrazito negativni posledici trenutnih razmer poroča zlasti obrtno-podjetniška zbornica.