Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo glede osebnega prevzema alkohola in alkoholnih pijač

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Vlada je včeraj izdala Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 7. decembra 2020. Z dopolnitvijo Odloka se je določila sprememba pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih, in sicer odlok dovoljuje osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

V zvezi s tem pojasnjujemo, da se prepoved nanaša zlasti na osebni prevzem alkohola in alkoholnih pijač v gostinskih obratih, saj ta prepoved dopolnjuje prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na javnih površinah. S tem se v skladu z namenom Odloka omejuje gibanje prebivalstva in po eni strani prispeva k upoštevanju ukrepov za preprečevanje in omejevanje okužbe s SARS-CoV-2 (na primer nošenje maske, zbiranje in druženje oseb) ter po drugi k nižji možnosti za nesreče, nasilje in poškodbe in s tem k nižji obremenitvi zdravstvenega sistema.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo menimo, da je potrebno navedbo alkohol in alkoholne pijače razumeti kot žgane pijače in alkoholne pijače, po opredelitvi iz Zakona o omejevanju porabe alkohola, ki alkoholno pijačo definira kot vsako pijačo, ki vsebuje več kot 1,2 volumenskih odstotkov alkohola, žgano pijačo pa kot alkoholno pijačo, ki vsebuje več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola.