Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na mednarodni konferenci Rome MED 2020 - Sredozemski dialogi o povezavi med migracijami in blaginjo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se danes udeležuje mednarodne video-konference Rome MED 2020 - Sredozemski dialogi, ki letos poteka pod naslovom Zdravljenje in obnova: pozitivni načrt za EU v razširjenem Sredozemlju (Heal and Rebuild: A Positive Agenda for the EU in the Enlarged Mediterranean). Minister dr. Logar je nastopil na panelu skupaj z zunanjimi ministri Italije, Portugalske, Hrvaške in Grčije, v svojem nastopu pa je poudaril pomen partnerskega sodelovanja med Evropsko unijo in državami sosedstva tako na področju migracij, kakor tudi na področjih zelene in digitalne tranzicije, prometa in energije.
pred računalnikom med konferenco

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister dr. Logar je na panelu z naslovom Skupna blaginja in migracije opozoril, da tak pristop pomaga ustvarjati nova delovna mesta, s tem pa preprečuje beg možganov in tudi nezakonite migracije. Predstavil je slovenske izkušnje z migracijskim valom v letih 2015 in 2016, ko je Slovenija prevzela del bremen, hkrati pa je bila tudi deležna solidarnosti drugih. Opozoril je na srednjeevropsko in sredozemsko geopolitično identiteto Slovenije kot njeno primerjalno prednost, ob tem pa predstavil aktivnosti Slovenije na Zahodnem Balkanu v povezavi z migracijami in razvojem. Izpostavil je potrebo po ustreznem ravnovesju med solidarnostjo in odgovornostjo pri vprašanju migracij ter na pomen varovanja zunanjih schengenskih meja.
V svojem nagovoru je minister dr. Logar spomnil na proces refleksije o odnosu med Evropsko unijo in južnim sosedstvom, ki so ga zunanji ministri pričeli prav prejšnji teden na video-konferenci v Barceloni. Predstavil je priprave na slovensko predsedovanje Svetu EU, še posebej v povezavi s krepitvijo odpornosti sosedstva in tematiko vode. Spregovoril je tudi o dosedanjih izkušnjah boja proti pandemiji.

Minister dr. Logar je nastopil v zaključnem panelu konference skupaj z italijanskim zunanjim ministrom Luigijem Di Maiom, grškim zunanjim ministrom Nikosom Dendiasom, hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom in portugalskim zunanjim ministrom Augustom Santosom Silvo. Gre za eno osrednjih konferenc, posvečenim dialogu na visoki ravni o aktualnih vprašanjih v Sredozemlju ter regiji Bližnjega vzhoda in severne Afrike, ki že šestič poteka v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike ter Inštituta za mednarodne politične študije (ISPI). Cilj konference je ponoven razmislek o tradicionalnih pristopih do tega območja in dopolnitev z novimi idejami in predlogi, ob upoštevanju skupnih izzivov na regionalni in globalni ravni. Vključuje voditelje in predstavnike vlad, predstavnike civilne družbe, podjetij, medijev in akademske sfere iz tega območja.