Skoči do osrednje vsebine

Slovenija se pridružuje znanstveno-izobraževalnemu programu GLOBE s podporo NASA

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in ameriška veleposlanica Lynda Blanchard sta danes podpisali dogovor o pridružitvi Slovenije programu GLOBE in povabili novo generacijo učencev, da se pridružijo uspešni mednarodni skupnosti ljubiteljskih znanstvenikov v programu GLOBE. Zaradi epidemije covida-19 je slovesnost potekala virtualno.
Ministrica prof. dr. Simona Kustec ob podpisu dogovora

Ministrica prof. dr. Simona Kustec ob podpisu dogovora | Avtor: MIZŠ

Ministrici prof. dr. Kustec in veleposlanici Blanchard so se na daljavo pridružili Jonathan Moore, vršilec dolžnosti pomočnika državnega sekretarja za oceane, okolje in znanost, Allison Leidner, programska vodja pri ameriški vesoljski agenciji NASA, in dr. Tony Murphy iz Urada za izvajanje GLOBE (GIO), ki upravlja in izvaja ta program v več kot 120 državah po svetu.

Ministrica se je zahvalila Veleposlaništvu Združenih držav Amerike in NASA za vse napore, vložene od leta 2017, za pridružitev Slovenije programu GLOBE in poudarila: »V veliko veselje nam je, da se bodo slovenski šolarji, mladostniki in študentje lahko pridružili svojim vrstnikom v 120 državah sveta, zbirali podatke in, upajmo, tako pomagali reševati pereče okoljske tematike. S pridružitvijo programu GLOBE krepimo pomembne vrednote: radovednost, okoljsko ozaveščenost in približujemo znanost. Kar pa je najpomembneje, krepimo vrednoto sodelovanja. Dajemo možnost za spletanje novih sodelovanj med mladimi in poglabljamo tesno znanstveno sodelovanje med državama.«

Veleposlanica Blanchard je pozdravila Slovenijo v programu. »Medtem ko neutrudno nadaljujemo globalni boj proti covidu-19, se vsakodnevno zavedamo neizmerne vrednosti znanstvenih raziskav in sodelovanja. Zdaj je najboljši čas za nadaljevanje krepitve naših tesnih znanstvenih vezi in dobrodošlico Sloveniji v tej cvetoči globalni skupnosti. Ta program bo razširil naše sodelovanje na najmlajše znanstvenike v naših skupnostih in obogatil učno izkušnjo vsakega učenca z zavedanjem, da so del večje, bolj povezane globalne skupnosti.«

Doslej je v programu GLOBE sodelovalo več deset tisoč učiteljev po vsem svetu, ki so krepili veščine učencev na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM), povečevali okoljsko ozaveščenost ter spodbujali regionalne in mednarodne povezave s praktičnimi in interdisciplinarnimi dejavnostmi, s katerimi zbirajo in delijo znanstvene podatke. Učenci, ki so sodelovali v programu GLOBE, so od leta 1995 prispevali več kot 190 milijonov meritev v bazo podatkov GLOBE za uporabo v raziskovalnih znanstvenih projektih.

V Sloveniji bo program upravljalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za izvajanje pa bo skrbel Center šolskih in obšolskih dejavnosti.

Več o programu GLOBE