Skoči do osrednje vsebine

Podjetja niso vir okužb

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Na včerajšnji video konferenci Sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, so člani sveta poleg predstavitve načrtovanih ukrepov iz sedmega protikorona paketa (PKP7) največ pozornosti namenili vprašanju, kako skupaj ustvariti pogoje na zdravstvenem področju, ki bi lahko vladi omogočili postopno sproščanje ukrepov in odpiranje gospodarskih dejavnosti.

Predstavniki gospodarskih organizacij so, kot člani Sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, uvodoma izpostavili, da so neutemeljene trditve, da so delovna mesta glavni vir okužb. Izpostavili so, da so podjetja poskrbela tako za varno delovno okolje in zaščito zaposlenih, kot tudi za njihovo varno preživljanje odmorov. Zato so zavrnili analizo, ki je temeljila na telefonskih anketah, v katerih so okužene spraševali, kje mislijo, da so se okužili. Tak pristop dojemajo kot nestrokoven in tudi škodljiv, saj ustvarja povsem zgrešeno sliko dejanskih tveganj.

Gospodarske organizacije so predstavile svoje analize in podatke, predvsem pa so poudarile, da je v njihovih delovnih okoljih zelo malo okuženih oseb, pa še te so večinoma vezane na okužbe izven delovnega okolja.

Tako je denimo Trgovinska zbornica Slovenije predstavila podatek, da so v podjetjih, ki obratujejo (živila, naftni distributerji, medicinski pripomočki, zadruge z omejeno odgovornostjo, kmetijske prodajalne in drogeristi) v obdobju med 4. in 18. novembrom bili zaposleni odsotni v 1,90% zaradi aktivnih okužb v prodajalnah, v 2,76% zaradi višje sile (varstvo otrok, šolanje na domu, nezmožnost javnega prevoza) in v 4,7% zaradi karantene.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je ob tem, da ima približno 70% njenih članic prepoved obratovanja, med preostalimi podjetji izvedla anketo z vzorcem 1.660 članov. Analiza je pokazala, da je imelo stik z okužbo manj kot pol odstotka vprašanih, medtem ko je bila odsotnost zaposlenih zaradi drugih razlogov približno en odstotek. Anketa Gospodarske zbornice Slovenije na vzorcu prek 130 podjetij pa je pokazala, da je v celotnem obdobju od prvega marca do 18. novembra bilo z dela odsotnih 3,5% zaposlenih neposredno zaradi okuženosti z virusom SARS-CoV-19, medtem ko je bilo 3% odsotnih zaradi varstva otrok in 4% zaradi karantene ali drugega razloga.

Ti podatki gospodarskih organizacij kažejo, da delovna mesta niso glavni vir okužb, temveč je na tem področju zagotovljena visoka varnost pred okužbo. Gospodarstvo zato poziva vlado, da dovoli poslovanje podjetij, sicer pod zelo strogimi pogoji in nadzorom njihovega spoštovanja.

Dodaten argument za odpiranje delovanja nekaterih dejavnosti je izpostavila Obrtna zbornica Slovenije, ki ugotavlja, da se je zaradi prepovedi opravljanje nekaterih storitev precej povečalo delo na črno, ki poteka v povsem nenadzorovanih in zato nevarnejših okoljih. Zbornica zato predlaga drugačen pristop k spopadu z epidemijo, saj številke kažejo, da sedanja strategija ne deluje. Predlagajo takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, kemičnih čistilnic, trgovin, avtopralnic, cvetličarn in vrtnarij.

Minister Zdravko Počivalšek bo podatke in zahteve gospodarskih organizacij predstavil vladi in njeni strokovni skupini, pri tem pa je tudi sam dodal: “Glede na številke je očitno, da trenutni pristop k zajezitvi epidemije še ne deluje najbolj učinkovito in ne prinaša želenih rezultatov. Zato bom pozval k razmisleku o spremembi strategije.”