Skoči do osrednje vsebine

V adventnem koledarju o dosežkih in viziji slovenske diplomacije v tridesetih letih

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob trideseti obletnici samostojnosti Republike Slovenije ministrstvo za zunanje zadeve danes začenja z video predstavitvami preteklih dosežkov, delovanja in prihodnje vizije slovenske diplomacije. V spletnem adventnem koledarju na družbenih omrežjih bomo vsak dan predstavili eno od področij, na katerih se je v zadnjih tridesetih letih slovenska diplomacija posebej izkazala, hkrati pa pokazali na nekatere izzive, s katerimi se trenutno sooča.

Predsedovanje Svetu Evropske unije je eden od projektov, ki smo ga leta 2008 že uspešno izvedli, v naslednjih mesecih pa bomo ponovno vložili vse napore, energijo in čas v priprave na polletje, ko bo Slovenija spet vodila razprave 27 držav članic in usmerjala politično agendo Unije.

Prvi december bomo posvetili deseti obletnici delovanja Evropske službe za zunanje delovanje, v kateri je imela Slovenija tri veleposlanike na petih mestih vodij delegacij Evropske unije. Veleposlanik Samuel Žbogar je bil vodja EU pisarne na Kosovu, kasneje pa vodja delegacije EU v Severni Makedoniji. Veleposlanik Mitja Drobnič je opravljal funkcijo vodje delegacije EU v Črni gori. Veleposlanik Jernej Videtič je bil vodja delegacije EU v Gvajani, trenutno pa opravlja delo vodje delegacije EU v Papui Novi Gvineji. V kratkem bo funkcijo vodje delegacije EU v Kanadi prevzela še veleposlanica Republike Slovenije v tej državi Melita Gabrič. Tudi na ostalih delovnih mestih v evropski diplomatski službi, ki združuje uradnike in diplomate iz vse Evrope, smo bili glede na število prebivalcev nadpovprečno zastopani. S tem smo pomembno in konkretno prispevali k prepoznavnosti Slovenije in Evropske unije na mednarodnem prizorišču, hkrati pa k prizadevanjem, da postane Unija strateško avtonomna velesila, ki aktivno sodeluje pri sprejemanju za državljane pomembnih odločitev.

Spremljajte naš adventni koledar na družbenih omrežjih (Twitter, Facebook, Instagram).