Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Olaj o romski problematiki z novomeškim županom Macedonijem

Državni sekretar dr. Anton Olaj, ki predseduje vladni delovni skupini za obravnavo romske problematike, je obiskal Mestno občino Novo mesto. Najprej se je srečal z županom Gregorjem Macedonijem, nato pa sta se oba sestala s predstavniki Sveta Krajevne skupnosti Bučna vas. 8. decembra 2020 bo tu začela delovati policijska pisarna.

Kot je v izjavi za javnost povedal državni sekretar dr. Anton Olaj, se je podrobneje seznanil s stanjem romske problematike v novomeškem okolju, sestanek pa je označil za izredno konstruktiven: »Ljudje imajo ustavno pravico do varnosti, zato so vsa naša prizadevanja usmerjena v to smer. Konkreten cilj, ki smo si ga zadali, je, da bi več romskih otrok obiskovalo vrtce in šole, ter da rezultate tega merimo z dejanskimi podatki. Naš drugi cilj je zagotoviti, da bi bilo sobivanje z romsko skupnostjo za občane znosnejše.« Kot je še dejal, bo 8. decembra 2020 začela delovati policijska pisarna v neposredni bližini romskega naselja Žabjak, na območju Krajevne skupnosti Bučna vas. Policijska pisarna bo v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Kamence.

Tega sporočila je bil vesel predstavnik Krajevne skupnosti Bučna vas Matic Vidic, ki je zagotavljanje varnosti poudaril kot prednostno: »Zelo težko je, ker se krajani vsakodnevno ukvarjamo s svojo varnostjo in varnostjo svojih najbližjih.« Pohvalil je sodelovanje z novomeško občino in državnemu sekretarju predstavil težave, s katerimi se spopada Krajevna skupnost Bučna vas.

Župan Gregor Macedoni je po sestanku povedal: »Vemo, da se o tej problematiki pogovarjamo že veliko let, zdaj pa je čas, da se od besed premaknemo k dejanjem. Pred nami so božično-novoletni prazniki, ki bodo najboljši kazalnik premikov v morebitno pravo smer in predvsem, ali bo policija dejansko zagotovila varnost ljudi.« Poudaril je, da so v ospredju predvsem sistemske rešitve na državni ravni, pomembna pa bo dejanska izvedba načrtov na področjih vzgoje in izobraževanja ter zaposlovanja in socialne politike.

Po besedah državnega sekretarja naj bi vladna delovna skupina za romsko problematiko do 15. decembra vladi predstavila prvi sklop predlogov sprememb na področju reševanja romske problematike. Ukrepi so zastavljeni tako, da se rezultati predlogov delovnih skupin pokažejo v realnem času, torej čimprej, ko je to mogoče.

Državni sekretar dr. Anton Olaj, župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predstavnik Krajevne skupnosti Bučna vas Matic Vidic stojijo pred stavbo krajevne skupnosti.

Državni sekretar dr. Anton Olaj, župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predstavnik Krajevne skupnosti Bučna vas Matic Vidic | Avtor: MNZ