Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. novembra 2020

EPIDEMIJA IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLIN

1.POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 28. 11. 2020 opravljenih 3.644 testiranj in potrjenih 1.106 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 30,35 odstoten, kar je več kot dan prej (22,93). V bolnišnicah zdravijo 1.278 oseb, od tega je 195 bolnikov na intenzivni negi, 59 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 48 oseb, od marca skupaj že 1.336.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 29. 11. 2020 vključenih 632 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 38 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regijah oziroma občinah ter skrbijo za redno dnevno komunikacijo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.  

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti ter spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma.

Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

PREKINITEV PROMETA ZARADI NARAVNIH POJAVOV

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.50 je bila na odseku hitre ceste med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje, ki je v sunkih dosegal do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa I. stopnje, ki prepoveduje vožnjo za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Med 11.50 in 13.15 je bila tudi na odseku regionalne ceste Vipava–Ajdovščina uvedena zapora I. stopnje.

Od 17.45 dalje je bila na odseku regionalne ceste Podnanos–Manče–Vipava uvedena zapora prometa I. stopnje.

Od 18.16 dalje je na odseku hitre ceste med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora prometa II. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice in vsa vozila s ponjavami ter hladilniki.

Od 20.52 dalje je bila na odseku hitre ceste med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina ukinjena zapora prometa II. stopnje in ostaja v veljavi zapora I. stopnje.

Od 21.52 se ukinejo vse omejitve prometa na regionalnih cestah v Vipavski dolini.

POGREŠANE OSEBE, ŽIVALI IN STVARI

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.08 so v Idriji gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Idrija nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe. Osebo so našli in jo pospremili v bolnišnico.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Brežice

Ob 21.00 je v naselju Radna, občina Sevnica, osebno vozilo trčilo v drevo. V nesreči se je ena oseba poškodovala, ki so jo reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnico (SB) Celje. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji, izvlekli vozilo na cestišče in cestišče počistili.

Izpostava Maribor

Ob 13.47 je na Betnavski cesti v Mariboru prišlo do prometne nesreče, v kateri sta bila udeležena osebno vozilo in skuter. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine, vozniku skuterja pa so reševalci NMP Maribor nudili prvo pomoč.

Izpostava Trbovlje

Ob 3.01 se je v Orehovici, občina Zagorje, pripetila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena motorista. Pri padcu z motorjem je eden umrl na kraju, drugi pa je bil odpeljan v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Zagorje so na kraju dogodka nudili razsvetljavo policiji, zavarovali kraja dogodka, nudili pomoč avtovleki in reševalcem NMP Zagorje. V času intervencije je bila cesta zaprta.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Ljubljana

Ob 11.38 so na Jemčevi cesti v Trzinu v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Trzin so prebili oblogo iz saj in pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

Ob 13.18 so v Dobovičnikovi ulici na Vrhniki v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Intervenirali so gasilci PGD Vrhnika, ki so dimnik delno očistili in pregledali s termovizijsko kamero. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 19.53 je v Turnerjevi ulici v Mariboru gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so varovali objekt do izgoretja saj, nato so še očistili peč in dimnik.

 

POŽARI V NARAVI OZIROMA NA PROSTEM

Izpostava Celje

Ob 9.20 so v naselju Šokat, občina Gornji Grad, gasilci PGD Gornji Grad ob cesti pogasili manjši ogenj in pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 1.06 so v gozdu v bližini naselja Goriče, občina Kranj, goreli ostanki nepogašenega kurišča. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so pogasili manjši požar.

Izpostava Postojna

Ob 16.31 je v Begunjah pri Cerknici, občina Cerknica, občan opazil nepogašeno kurišče. Gasilci PGD Begunje so pogasili kup tleče žerjavice.

 

NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI

Izpostava Celje

Ob 8.24 so na jezu Hudinje v Celju opazili večje onesnaženje z vrečami in smetmi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje bodo tekom današnjega dne v dogovoru z CZ Celje očistili območje. Obveščene so bile pristojne službe.

 

NAJDBE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTEV

Izpostava Ljubljana

Ob 9.25 je bila v gozdu nad naseljem Laze nad Onekom, občina Kočevje, uspešno uničena, najdena jugoslovanska topovska granata, kalibra 105mm. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije. Zavarovanje kraja dogodka so zagotavljali policisti PP Kočevje.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Kranj

Ob 12.53 so v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Ob 14.14 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.51 so v bloku na Cesti 24. junija v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ob prisotnosti policije, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli mrtvo osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.03 so na Cesti 9. avgusta v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje s tehničnim posegom rešili osebo, ki je ostala ujeta v objektu.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/