Skoči do osrednje vsebine

Pogovor ministra dr. Logarja z ministrom za zunanje zadeve in razvojno sodelovanje Islandije Thórom Thórdarsonom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes preko avdio-video konference opravil pogovor z ministrom za zunanje zadeve in razvojno sodelovanje Republike Islandije Gudlaugurjem Thórom Thórdarsonom. Minister dr. Logar je v pogovoru poudaril dobre in prijateljske odnose med državama ter izrazil interes Slovenije za nadaljnjo poglobitev gospodarskega sodelovanja z Islandijo.
med avdio-video konferenco

Dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Ministra sta razpravljala o številnih skupnih stališčih držav glede evropskih in multilateralnih vsebin, predvsem na področju človekovih pravic in enakosti spolov ter prizadevanjih za učinkovit multilateralizem. Slovenija in Islandija si prizadevata za varno, enotno in močno EU, ki zagotavlja notranjo, gospodarsko in socialno varnost, podpirata enotnost zveze NATO, krepitev transatlantskega sodelovanja ter poudarjata pomen evro-atlantske solidarnosti v času pandemije covida-19.

Islandija je članica Evropskega gospodarskega prostora in zanesljiva ter konstruktivna partnerica Evropske unije. Sodelovanje med Slovenijo in Islandijo poteka odlično tudi v okviru EGP finančnega mehanizma. Sogovornika sta del pogovora namenila tudi izmenjavi stališč o prednostnih vsebinah slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici 2021.

Ministra sta pregledala gospodarsko sodelovanje in izrazila interes za krepitev le-tega. V razpravi sta se posvetila tudi ukrepom za izhod iz krize po pandemiji covida-19 ter izmenjala poglede o projektu na temo enakih možnosti v diplomacijah Slovenije in Islandije.