Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec z županom Ankarana podpisal 5 pogodb za pridobitev zemljišč in pismo o nameri, s katerim sta se zavezala k sodelovanju pri nadaljnjem razvoju pristanišča in lokalne skupnosti

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik sta podpisala 5 pogodb za pridobitev zemljišč za razvoj pristanišča in pismo o nameri, s katerim sta se zavezala k sodelovanju pri nadaljnjem razvoju pristanišča in lokalne skupnosti.

Podpisnika pisma o nameri si bosta prizadevala za sklenitev dogovorov za skupno izvajanje ukrepov na območju državnega prostorskega načrta za pristanišče ter za izvedbo omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristanišča na okolje in na kakovost bivanja lokalnega prebivalstva, z namenom vzpostavitve ravnovesja med razvojem in širitvijo pristanišča na območje občine Ankaran in zagotovitvijo bolj kakovostnega življenja prebivalcev ankaranske občine.

Podpisnika si bosta hkrati prizadevala skleniti ustrezne dogovore oziroma izvesti aktivnosti, ki so pomembne tako za razvoj pristanišča, kot za razvoj lokalne skupnosti, prav tako pa bosta v ta namen imenovala delovno skupino.

Minister Vrtovec je izrazil zadovoljstvo nad današnjim podpisom pogodb in pisma o nameri: "Po večletnih pogajanjih smo končno naredili preboj! Z današnjim dnem smo od Občine Ankaran odkupili nepremičnine v skupni površini približno 120.000 kvadratnih metrov, ki bodo namenjene razvoju koprskega pristanišča. S tem smo naredili velik korak k dolgoročnemu razvoju koprskega pristanišča. Uspešno pristanišče je pomembno za razvoj slovenskega gospodarstva. Republika Slovenija bo pridobila nepremičnine na območju kasete 6A in 7A, po državnem prostorskem načrtu za koprsko pristanišče namenjene ureditvi parkirišč za avtomobile, kar je izrednega pomena predvsem v povezavi z izgradnjo drugega tira Koper – Divača«, je bil jasen minister za infrastrukturo.