Skoči do osrednje vsebine

Minister sprejel britansko veleposlanico

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes na predstavitveni obisk sprejel veleposlanico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Tiffany Sadler.

Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med ministrstvoma in policijama intenzivno na vseh ravneh. Slovenija ceni aktivnosti Združenega kraljestva na področju notranje varnosti v regiji Zahodnega Balkana.

Kot je dejal minister Hojs, zaradi brexita ne pričakujemo posebnosti pri mednarodnem policijskem sodelovanju. Po drugi strani pa moramo počakati na dogovor med EU in Združenim kraljestvom, da bomo videli, katera področja sodelovanja bo mogoče urejati dvostransko, seveda v skladu s pravnim redom EU.

Veleposlanico je zanimalo, kako bodo njihovi državljani lahko urejali svoje statuse po prehodnem obdobju, torej po 1. januarju 2021. Zaveda se, da spremembe Zakona o tujcih še ne bodo sprejete v državnem zboru. Minister ji je zagotovil, da to ne bo vplivalo na status britanskih državljanov in da bodo upravne enote dobile jasna navodila, kako v vmesnem času neposredno izvajati Sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz EU.

Sogovornika sta se dogovorila za sodelovanje pri obveščanju državljanov o izstopu Združenega kraljestva ter o njihovih pravicah in dolžnostih, saj je veleposlanica menila, da imamo mi več zanesljivih kanalov obveščanja, po katerih bomo lahko obveščali njihove državljane. Minister je predlagal, da se za podrobnejša strokovna vprašanja veleposlaništvo obrne na strokovnjake s tega področja.

Minister Aleš Hojs in veleposlanica Tiffany Sadler stojita pred zastavami

Minister Aleš Hojs in veleposlanica Tiffany Sadler | Avtor MNZ