Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na 5. regionalnem forumu Unije za Sredozemlje za nadaljnjo krepitev sodelovanja v Sredozemlju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil virtualnega petega ministrskega zasedanja Regionalnega foruma Unije za Sredozemlje, ki je osrednji forum za dialog in sodelovanje v Sredozemlju. Minister dr. Logar je v svojem nastopu podprl nadaljnjo krepitev odnosov in sodelovanja v okviru Unije za Sredozemlje za povečanje varnosti, stabilnosti in razvoj Sredozemlja.
pred računalnikom na avk

Minister dr. Logar na 5. regionalnem forumu Unije za Sredozemlje | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister se je zavzel za krepitev političnega dialoga in tesnejše sodelovanje držav članic Unije za Sredozemlje na področju socialnih, kulturnih in človeških stikov. "Pandemija COVID-19  je razkrila šibkost naših gospodarstev in zdravstvenih sistemov. Okrepiti moramo tako gospodarsko in finančno partnerstvo, da bomo z naložbami v zdravstvo, raziskave, trajnostno trgovino in kmetijstvo, zelene tehnologije in infrastrukturo odpornejši na krize", je poudaril minister dr. Logar. Po ministrovi oceni je 25. obletnica Barcelonskega procesa dobra priložnost za okrepitev vloge Unije za Sredozemlje pri povezovanju sredozemskih držav za reševanje skupnih izzivov. Pri tem je izpostavil tudi pomen krepitve sodelovanja med sredozemskimi državami članicami Unije.

Na zasedanju, ki je bilo posvečeno 25. obletnici Barcelonskega procesa, so ministri razpravljali o delovanju in prihodnosti Unije za Sredozemlje, medvladne organizacije, ki povezuje 27 držav članic EU in 15 partnerskih držav iz južnega in vzhodnega Sredozemlja ter Balkana.

Ob tej priložnosti so ministri sklenili, da se 28. november razglasi za "dan Sredozemlja". 27. in 28. novembra 1995 je bila namreč na evro-mediteranski konferenci na ravni zunanjih ministrov sprejeta Barcelonska deklaracija, ki ustanavlja evro-sredozemsko partnerstvo. Cilj tega partnerstva je vzpostavitev skupnega območja varnosti in stabilnosti, napredka in blagostanja, razvoj človeških virov, spodbujanje razumevanja med kulturami in izmenjav med civilno družbo.  Odločitev o ustanovitvi Unije za Sredozemlje kot nadaljevanja Barcelonskega procesa je bila potrjena na Evropskem svetu v času prvega slovenskega predsedovanja Svetu EU marca 2008, prav tako odločitev o ustanovitvi Evro-sredozemske univerze EMUNI s sedežem v Sloveniji.

Slovenija je vidna članica Unije za Sredozemlje, zlasti na področju Pozitivne agende za mlade. Na pobudo Slovenije je Unija za Sredozemlje Pozitivno agendo za mlade prevzela v svoj Akcijski načrt iz leta 2017. Slovenija gosti sedež evro-sredozemske univerze EMUNI (ene od dveh evro-sredozemskih univerz pod okriljem Unije za Sredozemlje) ter se aktivno udeležuje srečanj in aktivnosti v okviru Unije za Sredozemlje. Aktivna je tudi tudi na področju opolnomočenja žensk in mladih, medkulturnega dialoga, pri čemer sodeluje s Fundacijo Anna Lindh, sodeluje pa tudi pri projektu odstranjevanja plastičnih odpadkov iz Sredozemskega morja.

Sklepna izjava so-predsedujočih V. Regionalnemu forumu Unije za Sredozemlje v angleščini

Več o V. Regionalnem forumu Unije za Sredozemlje

Več o Uniji za Sredozemlje