Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj nagovoril udeležence Davčno finančne konference

Finančni minister mag. Andrej Šircelj je danes nagovoril udeležence letošnje Davčno finančne konference, ki letos poteka v znamenju poslovanja v negotovih razmerah. Minister je izrazil prepričanje, da bo Slovenija tudi drugi val epidemije uspešno prebrodila. »Moje osebno mnenje je, da je cepivo tisto, ki bo dokončno odpravilo to krizo.«

Minister je udeležencem konference predstavil včeraj sprejete ukrepe v Zakonu o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma tako imenovanem šestem protikoronskem paketu #PKP6. 

Izpostavil je možnost nadomestila za fiksne stroške, do katerega so upravičeni vsi, ki jim bo promet v zadnjem četrtletju leta 2020, v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019, upadel za vsaj 30 odstotkov. Omenil je tudi ponovno uvedeno možnost odloga plačila davkov in prispevkov, kar po njegovem mnenju podjetjem dodatno olajšuje položaj. Glede podaljšanja ukrepa čakanja na delo je minister izpostavil novost na tem področju, in sicer, da lahko podjetja dobijo tudi 100 odstotno nadomestilo v primeru, da bo skupni znesek pomoči omejen na 800.000 evrov. »Podjetja se bodo odločila sama, verjetno bo to prišlo v poštev za manjša podjetja«, je ocenil minister. Minister je omenil tudi podaljšanje odloga odplačevanja kreditov in poroštveno shemo. Tudi na tem področju je prišlo do nekaterih sprememb. In sicer se povečuje obseg za katerega lahko dobi podjetje kredit. Tudi ni več obveznega pobota.

»Zavedamo se, da je ta kriza drugačna in neprimerljiva s preteklimi,« je poudaril minister. Predvsem zato, ker so nekatere panoge tokrat bolj prizadete kot druge, hkrati pa je pandemija prizadela skoraj vse svetovne države in oklestila njihov bruto domači proizvod.

Po mnenju ministra lahko konec krize pričakujemo potem, ko bomo imeli na voljo cepivo. »Na prihodnost moramo tudi v teh težkih časih gledati z optimizmom,« je zaključil minister.