Skoči do osrednje vsebine

Za uspešno omejitev širjenja virusa SAR-CoV-2 je potrebno spoštovati ukrepe

Minister za zdravje Tomaž Gantar je pojasnil: »Namen ukrepov, ki so začeli veljati prejšnji ponedeljek, je omejiti širjenje novega koronavirusa v družbi. V zadnjih dveh tednih smo uspeli umiriti širjenje virusa, ni pa ga nam uspelo omejiti oziroma zajeziti do te mere, da bi razbremenili zdravstven sistem.«
Kampanja Ministrstva za zdravje "Nalezimo se dobrih navad"

Kampanja Ministrstva za zdravje "Nalezimo se dobrih navad" | Avtor: Ministrstvo za zdravje

Eden ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 je, da oseba s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2 (s testom ali na podlagi mnenja zdravnika), ostane doma v izolaciji na domu. Podobne informacije, kako mora ravnati, so dostopne na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Okužena oseba je v času, ko epidemiološka služba ne more slediti vsem stikom okuženih, dolžna obvestiti osebe, s katerimi je bila v tesnem stiku. Tesni stik pomeni, da je bila oseba z nekom v istem prostoru na razdalji manjši od 2 m več kot 15 minut. Okužena oseba vse stike, s katerimi je bila v visoko tveganem stiku, usmeri na spletno stran Ministrstva za zdravje ali Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer so objavljena navodila o karanteni na domu. Okužena oseba na spletni strani NIJZ tudi pridobi TAN šifro, ki jo vnese v aplikacijo »OstaniZdrav«, in s tem tudi prek aplikacije obvesti vse, s katerimi je bila v tveganem stiku. 

Naslednji ukrep, ki je pomemben za preprečevanje širjenja okužb v družbi, je, da oseba, ki je bila v visoko tveganem stiku z okuženo osebo, ostane doma. Če gre za zaposleno osebo, lahko delodajalec zaposlenega, ki je bil v visoko tveganem stiku, napoti na delo od doma. Zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, potrebuje dokazilo, da je ostala v karanteni na domu. Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo poenostavilo administrativni postopek za pridobivanje potrdila o karanteni. Obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu je dostopen na spletni strani NIJZ in portalu eUprave. Več informacij najdete v novici Ministrstva za zdravje.   

Za preprečevanje širjenja okužb je zaradi splošne prisotnosti virusa SARS-CoV-2 v družbi zelo pomembno, da sledimo vsem samozaščitnim ukrepom, da nosimo maske, da se ne dotikamo obraza, da upoštevamo higieno kašlja,  si redno umivamo in razkužujemo roke, da ohranjamo varno razdaljo in da v primeru vročine ali drugih bolezenskih znakov ostanemo doma. Pomen samozaščitnih ukrepov smo na Ministrstvu za zdravje izpostavili v kampanji »Nalezimo se dobrih navad«. Na Ministrstvu za zdravje se zavedamo, da moramo ukrepe spoštovati dalj časa, kot smo sprva pričakovali, zato ponovno opozarjamo, da bodimo dosledni in strpni, upoštevajmo priporočila zdravstvenih strokovnjakov ter poskrbimo za naše in zdravje tistih okrog nas.

Le s spoštovanjem ukrepov bomo lahko v prihodnjih tednih omejili širjenje okužb in zmanjšali  in začeli s postopnim sproščanjem ukrepov, odprli šole in začeli z okrevanjem gospodarstva. Minister za zdravje Tomaž Gantar je ponovno opozoril: »Vsi si želimo, da bi se lahko čim prej vrnili v relativno normalno življenje in lažje gospodarsko okrevanje. To bo mogoče, ko bomo ustavili rast širjenja okužb, zato vas prosim, da spoštujete samozaščitne ukrepe ter v primeru visoko tveganega stika ali okužbe ostanete doma.«