Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni spletni posvet mladinskega sektorja 2020: Izjemen odziv mladinskih organizacij v času epidemije je dokaz visoke stopnje soudeležbe mladih pri pomembnih javnih zadevah

V sredo, 25. novembra je kot vsako leto v organizaciji Urada za mladino in Mladinskega sveta Slovenije potekal Nacionalni spletni posvet mladinskega sektorja 2020, ki se ga je udeležilo okoli 160 udeležencev, med njimi predstavniki mladinskih organizacij, mladinski delavci in drugi, ki soustvarjajo in sooblikujejo področja, mladinskih politik in programov za mlade. Glavna tema letošnjega posveta je bila Prostor in participacija za vse.

Uvodoma je udeležence pozdravila Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije, ki je med drugim povedala tudi, da 9. cilj EU Strategije za mlade "Prostor in participacija za vse" poudarja predvsem krepitev prostora za mlade na vseh področjih družbe: »To moramo na ravni celotnega mladinskega sektorja še posebej upoštevati v trenutnem obdobju, v katerem po celotnem svetu zaznavamo krčenje prostorov za civilno družbo hkrati pa vedno manjši interes mladih za participacijo. Sama že nekaj časa spremljam delovanje mladinskega sektorja, ki je glede na pogoje, v katerih dela, izjemno uspešen. Brez srčnosti in požrtvovalnosti vseh vas sektor ne bi bil takšen, kot je." 

Na nacionalnem posvetu je zbrane pozdravila tudi direktorica Urada RS za mladino, mag. Dolores Kores: "Na Uradu za mladino se zavedamo, da je mladinski sektor ena izmed naših največjih prioritet in naša odgovornost je, da ta sektor neprestano krepimo, tudi na ta način, da ga vključujemo, sodelujemo s sektorjem in da skušamo skupaj z vami naslavljati aktualne izzive." Direktorica je v uvodnem nagovoru najavila tudi kampanjo "Zdrav pozdrav - mladi ukrepajmo", ki opozarja na to, da mladi že prispevajo k reševanju trenutne situacije v družbi in da še zdaleč niso apatični do družbenega dogajanja. V nadaljevanju posveta je potekal pogovor z direktorico Urada RS za mladino o stanju in prihodnosti mladinskega sektorja. Direktorica se je tekom pogovora dotaknila najrazličnejših tem, povezanih tako z mladinskim sektorjem kot tudi z izzivi, s katerimi se srečujejo mladi. Med drugim je izpostavila problematiko prekarnosti in zaposlovanja, na drugi strani pa tudi duševno zdravje mladih in digitalno mladinsko delo. Tovrstne teme se kot prioritetne kažejo tudi v aktualni raziskavi Urada - Mladina 2020, katere rezultati bodo objavljeni v začetku prihodnjega leta.

Tudi letos so bila v okviru posveta podeljena državna priznanja za izjemne dosežke v mladinskem sektorju za letošnje leto, ki jih je podelila dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.  Državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem obdobju je prejela Marijana Korotaj, državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem obdobju v mladinskem sektorju je prejela Mladinska mreža MaMa, državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju je prejela Zveza tabornikov Slovenije za spletni projekt Taborniška ropotarnica. Ministrica je v slavnostnem nagovoru poudarila, da je delo z mladimi in za mlade eno najbolj plemenitih. "Zapolnjuje vrzel v življenju mladih tam, kjer jih šola in družina ne moreta doseči. Vse to daje mladinskemu delu nezanemarljivo dodano vrednost in posebno poslanstvo."

Udeleženci posveta so na nivoju devetih delovnih skupin obravnavali aktualne tematike s področja mladinskega dela: zaposlovanje mladih, financiranje mladinskih organizacij, pomoč pri delu v šolstvu, sodelovanje med nevladnim in javnim sektorjem, kompetence mladinskih delavcev in kompetenčni modeli mladinskih organizacij, večgeneracijsko sodelovanje, vloga kulture v mladinskem delu, izziv vedno večje formalizacije neformalnega izobraževanja v mladinskem delu ter državljanski prostori in prostor civilne družbe, predlogi za participacijo mladih. Vsaka od delovnih skupin je predlagala po tri ukrepe za naslovitev posameznih izzivov: po dva ukrepa za mladinski sektor te po enega za organe države. Na predlog delovnih skupin so udeleženci posveta potrdili predloge ukrepov za razvoj mladinskega dela in mladinskega sektorja.

Ob koncu posveta  se je v živo priključila tudi ministrica prof. dr. Simona Kustec in prisluhnila zaključnim sklepom dogodka ter vsem udeležencem čestitala za opravljeno delo in izrazila svojo podporo pri prizadevanjih za nadaljnji razvoj mladinskega dela in mladinskega sektorja