Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalnih direktorjev za evropske zadeve Slovenije in Luksemburga

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica Direktorata za zadeve EU Barbara Sušnik je 25. novembra 2020 preko videokonference opravila bilateralne konzultacije z generalnim direktorjem za evropske zadeve v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Velikega vojvodstva Luksemburg Jeanon-Louisom Thillom. Sogovornika sta izmenjala informacije o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in se zavzela na nadaljnje okrepljeno sodelovanje med državama na dvostranski in evropski ravni.
pred računalnikom

Generalna direktorica Direktorata za zadeve EU Barbara Sušnik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Generalna direktorja sta potrdila interes za nadaljevanje poglobljenega političnega dialoga med državama in redne izmenjave informacij o aktualnih vprašanjih  EU.

Izpostavila sta pomen gospodarskega sodelovanja in luksemburških neposrednih naložb v Sloveniji, ki so leta 2019 znašale 2 milijardi evrov, s čemer se je Luksemburg ponovno uvrstil na drugo mesto tujih naložbenikov v naši državi.

Izmenjala sta informacije o ukrepih v obeh državah za zajezitev epidemije Covid-19 in poudarila pomen solidarnosti in skupnih evropskih rešitev pri spopadanju z zdravstveno krizo in njenimi posledicami. Pozornost sta namenila dogovoru o večletnem finančnem okviru in skladu za okrevanje, katerega implementacija je potrebna za premostitev gospodarskih, družbenih in javnofinančnih posledic epidemije. Izrazila sta upanje, da bo dogovor sprejet pravočasno.

Generalna direktorica Sušnik je predstavila priprave Slovenije na predsedovanje Svetu EU v naslednjem letu. Glavna prednostna naloga bo krepitev odpornosti EU proti različnim večjim krizam. Slovensko predsedovanje bo nadaljevalo z letnim dialogom o vladavini prava, ki se je začel v času nemškega predsedovanja Svetu EU. Pomembne naloge bodo povezane s konferenco o prihodnosti Evrope. Slovenija si bo v času predsedovanja prizadevala za nadaljevanje procesa širitve EU. Glede slednjega sta sogovornika poudarila pomen nadaljevanja reform v državah Zahodnega Balkana na eni in kredibilne širitvene perspektive EU na drugi strani.    

Sogovornika sta izmenjala poglede tudi o drugih aktualnih evropskih temah, med katerimi sta posebno pozornost namenila vprašanju migracijskih tokov in iskanju dogovora o predlogu pakta o migracijah in azilu.