Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan o izzivih in priložnostih krožnega gospodarstva v času COVID-19

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je uvodoma nagovoril udeležence današnjega virtualnega seminarja o krožnem gospodarstvu in izzivih, ki se kažejo v obdobju pandemije ter o izkušnjah Slovenije in sodelovanju z latinskoameriškimi državami na tem področju. Seminar o "Izzivih in priložnostih krožnega gospodarstva v času COVID-19" sodi med uvodne aktivnosti v sklopu mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov (Dnevi LAK), katere osrednji dogodek ministrstvo za zunanje zadeve načrtuje za pomlad 2021.

Ministrstvo za zunanje zadeve je današnji seminar pripravilo skupaj z Mednarodno Fundacijo EU-LAK, s katero je v zadnjih letih razvilo dobro sodelovanje, tudi v izvedbi skupnih projektov. Izvršni direktor Mednarodne fundacije EU-LAK dr. Adrián Bonilla je v uvodnem nagovoru izpostavil pomen sodelovanja med regijama in vzpostavljanja partnerstev, zlasti bi-regionalnih, v projektih globalnega pomena, kot je krožno gospodarstvo.

Državni sekretar dr. Raščan je v nagovoru poudaril sodelovanje Slovenije in Fundacije EU-LAK, ki sta zgradili partnerstvo ob organiziranju konference Dnevi LAK. V letošnjem letu bo Slovenija fundaciji namenila tudi finančni prispevek za njeno delovanje. Predstavil je slovenski pristop k integraciji krožnega gospodarstva v strateški razvoj držav, saj po njegovih besedah verjamemo, da bo ta kompleksna sistemska sprememba vodila v odporen, vključujoč in pravičen družbenoekonomski sistem, ki bo ohranil planet in njegove vire za prihodnje generacije. Tudi Evropska unija je naredila pomembne korake na področju krožnega gospodarstva, med njimi sprejem ambicioznega Akcijskega načrta za krožno gospodarstvo, predlaga pa tudi vzpostavitev globalnega zavezništva za krožno gospodarstvo in učinkovitost virov.

Seminar je v treh različnih sklopih obravnaval krožno gospodarstvo in globalni doseg, nacionalne krožne poti ter multilateralne platforme. Panelisti so predstavili izkušnje Brazilije (Beatriz Luz, Exchange4Change), Čila (Linnet Solway, EuroChile) in Paragvaja (Fernando Britez, Kora Paraguay). Slovenske izkušnje sta predstavili Janja Kreitmayer McKenzie iz Ministrstva za okolje in prostor in Ladeja Godina Košir iz platforme Circular Change. Aktivnosti in načrte Evropske komisije na tem področju sta predstavila namestnica generalnega direktorja DEVCO Marjeta Jager in Thibault Portevin iz oddelka za okolje, naravne vire in vode v DEVCO. Multilateralne vidike sta naslovili so-predsedujoča mednarodnemu panelu za vire Isabela Teixera in Denise Hamu, predstavnica UNEP v Braziliji.

Krožno gospodarstvo bo ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. Slovenija ima več strokovnjakov s tega področja, med njimi tudi Ladejo Košir Godino, direktorico Circular Change, ki je bila nedavno ponovno izvoljena za predsedujočo Koordinacijski skupini Evropske deležniške platforme za krožno gospodarstvo (European Circular Economy Stakeholder Platform), za kar ji ministrstvo iskreno čestita.