Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. novembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 21. 11. 2020 opravljenih 3.432 testiranj in potrjenih 1.024 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 29,84 odstoten, kar je več kot dan prej (25,68). V bolnišnicah se zdravi 1.244 oseb s COVID-19, od tega 198 bolnikov na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo odpuščeno 39 bolnikov. Za posledicami COVID-19 je umrlo 26 oseb, od marca skupaj že 1052.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 22. 11. 2020 vključenih 597 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 26 pripadnikov humanitarnih organizacij.

 

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu in spremljajo situacijo. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Regijski štab CZ Notranjska je poročal o zapletih pri odločitvi glede vzpostavitve zunanje rdeče cone v Kulturnem domu Slavina pri Postojni. O drugih posebnostih štabi ne poročajo.

Z ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ne poročajo. Med vikendom imajo organizirana dežurstva za primer nujnega ukrepanja.

 

Plazovi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.57 pripadniki CZ Logatec nadaljujejo z deli na lokaciji brezna. Izvaja se čiščenje lesene drvarnice in priprava lokacije, da bo možen ogled strokovnjakov.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.13 je na poti iz planine Velika Poljana, občina Kranj, otroka obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Kranj in otroka prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.42 si je v gozdu nad Črnučami v Ljubljani sprehajalec zlomil gleženj. Zaradi nedostopnega terena so ga reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Ljubljana in gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP).

Izpostava Novo mesto

Ob 15.05 je na motokros progi v Stranski vasi pri Semiču, občina Semič, padel motokrosist in si poškodoval roko. Reševalci NMP Črnomelj so poškodovanega oskrbeli na kraju in ga odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 13.24 je na makadamski cesti med naseljema Žeje in Postojna, občina Postojna, na območju vojaškega poligona Poček, padel motorist in se poškodoval. Posredovali so reševalci NMP Postojna, kateri so poškodovanca oskrbeli in ga prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Postojna.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 8.18 so gasilci PGD Stara Vrhnika nenadno oboleli osebi nudili prvo pomoč z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED) do prihoda reševalcev NMP. Onemogla oseba je bila nato prepeljana v bolnišnico.

Ob 12.43 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Moste v Mostah, občina Komenda, s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Osebo so oskrbeli in predali v oskrbo reševalcem NMP Kamnik, ti pa so jo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 10.56 so v bližini naselja Palčje v občini Pivka, naleteli na neodzivno osebo. Posredovali so reševalci NMP Postojna. Kljub hitremu posredovanju reševalcev je oseba umrla.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.27 je na Cesti v Lokrovec v Celju osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek. V vozilu je ostala ujeta oseba. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, ujeto osebo spravili iz vozila ter jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Celje.

Ob 17.00 je na cesti Žiče–Loče v občini Slovenske Konjice osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na strehi. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali in osvetlili kraj dogodka, oskrbeli poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator in vozilo postavili na kolesa.

Izpostava Maribor

Ob 7.33 so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor posredovali po prometni nesreči na mariborski obvoznici, kjer je kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča. Zavarovali  so kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli iz vozila iztekle nevarne tekočine. Reševalci NMP Maribor so eno poškodovano osebo in prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.29 je v vasi Podgora v občini Dobrepolje gorela lesena drvarnica napolnjena z drvmi velikosti okoli 3x4 metre. Požar so pogasili gasilci PGD Kompolje, Videm in Zdenska vas. Zgorela je vrtna kosilnica in približno tretjina kurjave. Prizidek, ki se je držal drvarnice, je ostal nepoškodovan.

Izpostava Maribor

Ob 10.13 je v Krekovi ulici v Mariboru v četrtem nadstropju večstanovanjskega objekta zagorela plastična kad, ob kateri je bila postavljena sveča. Lastnica stanovanja je z vodo pogasila svečo in tlečo kad. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor – mesto so z manjšo količino vode dokončno pogasili manjše žarišče požara in prezračili prostore. Kad je bila uničena, kopalnica pa poškodovana zaradi dima. Zaradi nadihanega dima je bila lastnica prepeljana v UKC Maribor. 

Ob 15.52 je zagorel papir v zapuščeni hiši v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici. Gasilci PGD Slovenska in Zgornja Bistrica so pogasili manjši požar in pregledali okolico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.50 je v naselju Dolnji Slaveči, občina Grad, zagorelo v stanovanjskem objektu. Požar, ki je zajel ostrešje v velikosti 60 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Dolnji Slaveči, Grad in Motovilci.

Izpostava Postojna

Ob 13.51 je v naselju Kačiče v občini Divača zagorelo v sobi stanovanjskega objekta. Ogenj, ki je uničil sobo in poškodoval lesen strop v sobi, so pogasili gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, PGD Senožeče in Divača ter objekt pregledali in prezračili.

Ob 16.42 je v naselju Vrbovo, občina Ilirska Bistrica, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Goreče predmete so pred prihodom gasilcev iznesli sosedje in stanovalec, gasilci PGD Ilirska Bistrica in Vrbovo pa so požar dokončno pogasili, prezračili prostor ter objekt pregledali. Nastala je manjša materialna škoda.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.53 je v Ulici Otona Župančiča v Idriji gorelo osebno vozilo. Prisotnim je uspelo požar pogasiti še pred prihodom gasilcev PGD Idrija, ki so vozilo pregledali.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 16.42 je ob ulici Peščenk v občina Cerknica zagorelo v naravi. Požar na približno 4 kvadratnih metrih površine so pred prihodom gasilcev pogasili mimoidoči. Gasilci PGD Cerknica pa so požar dokončno pogasili, požarišče prekopali in ga izdatno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.04 je Na Korošci v Ljubljani gorelo v zabojniku za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Dravlje in GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.11 so v naselju Gorenje Blato v občini Škofljica na gladini potoka Strojanov graben gasilci GB Ljubljana ponovno zamenjali lovilna črevesa in pivnike. Na gladini potoka je v večjih količinah razlito kurilno olje. Gasilci bodo v prihodnjih dneh ponovno kontrolirali strugo potoka in po potrebi menjavali pivnike.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 8.17 je v Kersnikovi ulici v Celju iz jeklenke uhajal plin v skladiščnih prostorih podjetja. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, opravili meritve, jeklenko odklopili in odstranili iz prostorov in prostor prezračili. Pooblaščena oseba podjetja bo poskrbela za zamenjavo jeklenke.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.00 sta v kraju Lokve v občini Nova Gorica pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske odstranila najden topovski vžigalnik, kalibra 100 mm, iz obdobja 1. svetovne vojne. Do uničenja sta nevarno najdbo prepeljala v ustrezno skladišče.

Ob 15. 13 je v potoku Hubelj v Ajdovščini občan našel pet kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Najdbe so na kraju uničili pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 8.41 so na Bizeljski cesti v Brežicah gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Brežice so jo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 18.13 je na Cesti na Roglo v občini Zreče, zaradi okvare dvigala v večstanovanjskem objektu v dvigalu ostal ujet otrok s psom. Gasilci PGD Zreče so s tehničnim posegom iz dvigala rešili otroka in psa.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.41 so na Bratovševi ploščadi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.43 so v Lenartu v Slovenskih Goricah v občini Lenart Gasilci PGD Lenart posesali vodo iz pritlične etaže in kleti stanovanjske hiše, zaradi poškodovane vodovodne napeljave. V pritličju je izlita voda uničila talne obloge.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.32 je v naselju Loke, občina Straža, zaradi počene glavne vodovodne cevi, voda zalila kletne prostore treh stanovanjskih hiš. Gasilci PGD Dolenja Straža so iz prostorov izčrpali okoli 19 kubičnih metrov vode ter prostore posesali.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/