Skoči do osrednje vsebine

Ustanovitev skupine prijateljstva s Slovenijo v kanadskem parlamentu

Z virtualno ustanovno sejo, 18. novembra 2020, je po petih letih znova zaživela skupina prijateljstva s Slovenijo v kanadskem parlamentu, ki predstavlja nov forum za izmenjavo idej med slovenskimi in kanadskimi parlamentarnimi sogovorniki na številnih področjih. Gre za korak, ki bo okrepil dialog med prijateljskima državama in dvignil slovensko-kanadske odnose na še višjo raven.

Za sopredsedujoči Skupini prijateljstva sta bili izvoljeni senatorka Marty Deacon (Ontario, Waterloo Region), in poslanka Marie-France Lalonde (Orléans, Ontario), njunemu povabilu k sodelovanju v skupini pa so se odzvali tudi senatorji Dennis Dawson (Lauzon, Quebec), Beverly Busson (Britanska Kolumbija) in Peter Boehm (Ontario) ter poslanci James Bezan (Selkirk—Interlake—Eastman, Manitoba), Bob Bratina (Hamilton East—Stoney Creek, Ontario), Chandra Arya (Nepean, Ontario)  in Rob Oliphant (Don Valley West, Ontario).

Veleposlanica dr. Melita Gabrič je v nagovoru izpostavila pomen slovenske skupnosti v Kanadi ter predstavila Slovenijo kot zeleno, inovativno in socialno naravnano družbo. Na gospodarskem področju je poudarila prednosti sporazuma CETA ter interes slovenske strani za sodelovanje na visoko tehnoloških področjih, zelene energije, turizma, avtomobilske industrije in drugih panog z visoko dodano vrednostjo. Kot primer dobrega sodelovanja in krepitve medčloveških vezi je omenila sporazum o mobilnosti mladih in izrazila upanje, da se bo še več mladih Kanadčanov odločilo za obisk Slovenije v okviru programa.

Ob koncu nagovora je veleposlanica izrazila zadovoljstvo s političnim dialogom med državama in izpostavila slovensko-kanadsko skupino prijateljstva v Državnem zboru, ki je bila od ustanovitve leta 1996 obnovljena v vsakem mandatu.