Skoči do osrednje vsebine

Ministrska konferenca evropskega visokošolskega prostora

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Danes je potekala enajsta ministrska konferenca evropskega visokošolskega prostora EHEA 2020, prvič v virtualni obliki. Na konferenci sodelujejo delegacije držav podpisnic Bolonjske deklaracije: 48 polnopravnih držav članic in Evropska komisija, 8 posvetovalnih članic ter Evropsko združenje za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu.

Krovna tema konference so dosežki bolonjskega procesa v preteklem desetletju, izzivi, s katerimi se bo visoko šolstvo soočalo v naslednjem desetletju, smeri nadaljnjega razvoja procesa in potrebni ukrepi za uresničitev zastavljenih ciljev.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec, je na konferenci poudarila vlogo povezave med izobraževanjem, še posebej med visokim šolstvom, in znanostjo, kar bo pomembna prioriteta slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Ministri so na konferenci uradno sprejeli Rimski komunike, ki nakazuje usmeritve razvoja evropskega visokošolskega prostora do leta 2030. S tem so se države zavezale k nadaljevanju bolonjskega procesa v naslednjem desetletju ter določile prednostne naloge za dosego zastavljenih ciljev.

Na konferenci so države tudi uradno sprejele San Marino kot 49. polnopravno članico bolonjskega procesa.