Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo opravljal bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak, člana strokovne skupine, ki je pripravljala šesti paket ukrepov za omilitev posledic epidemije (PKP6), Jure Knez iz podjetja Dewesoft in direktor podjetja Duol Dušan Olaj ter vladni govorec Jelko Kacin.

V torek je bilo ugotovljenih 2013 novih primerov okužbe s koronavirusom. Opravljenih je bilo 6813 testiranj, delež pozitivnih testov pa je bil 29,55-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 1280 okuženih, 209 na oddelkih za intenzivno nego. Za posledicami covida-19 je umrlo 43 ljudi. Vse več okuženih je v domovih za starejše.

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci poudaril, da se je med stanovalci domov za starejše občane število okužb samo včeraj povečalo za 312, kar je največ do zdaj. Trenutno je aktivno okuženih 2131 stanovalcev in 847 zaposlenih, včeraj so jih odkrili 59.

Po besedah vladnega govorca predstavljajo okužbe stanovalcev domov za starejše 15 odstotkov v torek potrjenih primerov, vključno z zaposlenimi pa okužbe iz domov za starejše predstavljajo 20 odstotkov vseh v torek potrjenih primerov.

Tudi zaradi tega so se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje odločitli, da znova začnejo opravljati bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb. Po Kacinovih besedah je pomembno vsako žarišče, če želimo zamejiti širjenja, tudi tista v gospodarstvu.

Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak je v nadaljevanju predstavila analizo okuženih po poklicnih skupinah, ki jo je naredil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) od 10. do 17. novembra 2020. V tem času je bilo pozitivnih 58 generalnih direktorjev, 145 prodajalcev, 68 zdravnikov, 221 delavcev zdravstvene nege. »Če k temu prištejemo še 78 bolničarjev, smo pri številki 300. Okuženi so bili tudi 403 zdravstveni sodelavci, 50 kuharjev, 100 snažilk in 44 policistov,« je dejala.

Ob tem je poudarila, da je zelo jasno, da imajo tisti poklici, ki so neposredno vpleteni v epidemijo, večje število okuženih, vendar so te številke kljub temu previsoke, zato je pozvala k strožjim in bolj samozaščitnim pravilom obnašanja.

Prav tako je odgovorne pozvala, da se zaradi preprečevanja širitve okužb s covidom-19 omogoči delo na domu vsem in povsod, kjer je to mogoče, in poudarila, da lahko na domu delajo tudi okuženi in nezboleli delavci. Pristojna ministrstva pa je pozvala k čimprejšnji pripravi protokola za strokovno izvajanje hitrih antigenskih testov, ki so uvedeni v številnih evropskih državah, ne samo v zdravstvu, ampak tudi gospodarstvu.

Direktor podjetja Duol in član strokovne skupine za pripravo PKP6 Dušan Olaj je v nadaljevanju novinarske konference povedal, da je skoraj 100 odstotkov ljudi v gospodarstvu okuženih s covidom-19, zaradi česar je vlada ustvarila posvetovalno komisijo za pripravo protikoronskih ukrepov. Naloga članov je izključno posvetovalna, njena glavna naloga pa je zaščititi zaposlene, ki so osnovna celica gospodarskega sistema.

Jure Knez iz podjetja Dewesoft in prav tako član strokovne skupine za pripravo PKP6 pa je povedal, da se bomo morali, dokler ne dobimo trajne rešitve v obliki cepiva, vsi skupaj truditi, da gospodarstvo ohranjamo v takšni kondiciji, da bomo lahko naprej normalno delali. Ob tem je poudaril, da se moramo zavedati, da bo zdravstveni krizi sledila gospodarska, na katero se je treba pripraviti.