Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na Praškem evropskem vrhu o močnejši, bolj odporni in samozavestni Uniji v svetu

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes v Pragi udeležil Praškega evropskega vrha, na katerem je skupaj z zunanjimi ministri Češke, Slovaške in Avstrije nastopil na panelu o prihodnosti in vlogi Evropske unije v post-pandemičnem svetu. V svojem nastopu je poudaril, da je čas za razmislek, kako narediti Evropsko unijo boljšo, močnejšo in odpornejšo, predvsem pa bolj samozavestno glede njene vloge v svetu.

Minister dr. Logar je v razpravi poudaril, da trenutno živimo v času velikih sprememb, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje in postavljajo pod vprašaj mnoge doslej samoumevne stvari. Evropska unija se po ministrovih besedah sooča z izzivi, kot so spremenjeni mednarodni gospodarski odnosi in spreminjajoče se globalno varnostno okolje. Unija mora zato prevzeti bolj odločno vlogo na svetovnem političnem prizorišču.

Pri soočanju s pandemično krizo je potrebna aktivna in angažirana družba, je poudaril minister dr. Logar. Posameznik mora biti odgovoren in sprejeti samozaščitne ukrepe ter se obnašati odgovorno. Potrebna je aplikacija za sledenje okužbam, ki bo veljala na celotnem ozemlju Evropske unije.

V nastopu je minister dr. Logar omenil tudi pomen regionalnega sodelovanja znotraj Unije, še posebej v kriznih razmerah. Pri tem je izpostavil neuradno skupino zunanjih ministrov Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije - tako imenovano Central 5 (C5). Ta se je oblikovala kmalu po izbruhu pandemije z namenom usklajevanja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa in obravnavanja drugih regionalnih in mednarodnih vprašanj.

Ob robu foruma se je minister dr. Logar udeležil delovnega kosila z zunanjima ministroma Češke in Slovaške republike Tomášom Petříčkom in Ivanom Korčokom. Ministri so pogovor namenili predvsem nadaljevanju usklajevanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 in za blaženje njenih družbenih in gospodarskih posledic. Ministri so se strinjali, da je potrebno nadaljevati tesno usklajevanje, da bodo lahko nudili dobro življenje državljanom. Za čimprejšnjo in učinkovito pomoč državam članicam za izhod iz gospodarske in družbene krize zaradi pandemije je po njihovem mnenju nujna odobritev večletnega finančnega okvirja in sklada za okrevanje, ki so ju voditelji sprejeli na julijskem vrhu. Pogovor med ministri je tekel tudi o transatlantskih odnosih.