Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan z ministrico za politično koordinacijo Baden-Württemberga Schopperjevo o krepitvi dvostranskega sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes preko videokonference pogovarjal z ministrico za politično koordinacijo nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Thereso Schopper.
med pogovorom

Državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta potrdila dobre politične in gospodarske odnose med Slovenijo in Baden-Württembergom. Zvezna dežela Baden-Württemberg je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije med vsemi nemškimi zveznimi deželami, saj z njo ustvarimo več kot 25 % celotne menjave z Nemčijo.

Sogovornika sta govorila o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki je močno prizadel tako Slovenijo kot zvezno deležo Baden-Württemberg. Pozdravila sta prizadevanja za večje usklajevanje ukrepov EU v povezavi s covidom-19, ki so nujni za okrevanje evropskega gospodarstva. Izrazila sta upanje, da bo uporaba varnega in učinkovitega cepiva v naslednjih mesecih omogočila postopno normalizacijo življenja. Državni sekretar Dovžan je izrazil prepričanje, da bomo obseg gospodarskega sodelovanja kmalu vrnili na raven pred aktualno zdravstveno krizo.

Možnosti za poglobitev dvostranskega sodelovanja z Baden-Württembergom obstajajo tudi na področju regionalnih pobud, kot sta Podonavska in Alpska makroregionalna strategija, ter v znanosti, kulturi in šolstvu. Državni sekretar Dovžan se je ministrici Schopper zahvalil za finančno in drugo podporo slovenski skupnosti v Baden-Württembergu, ki je pomemben povezovalni element v medsebojnih odnosih.

Sogovornika sta govorila tudi o evropskih temah. Izpostavila sta pomen dogovora o implementaciji večletnega finančnega okvira in sklada za okrevanje. Državni sekretar Dovžan je izpostavil konstruktivno sodelovanje z Nemčijo v okviru tria ter predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Med njimi sta tudi zeleni prehod in digitalizacija, ki sta za zvezno deželo Baden-Würtemberg izjemnega pomena.

Ob koncu pogovora je državni sekretar Dovžan ministrico Schopper povabil na obisk v Slovenijo, ko bodo razmere to dopuščale.